Vede se tu válka o pitomostech, soptil v televizi Zaorálek. A připomněl starý průšvih Ivana Langera

03.12.2013 21:07

Proč ČSSD vyjednává o koalici s lidovci raději než s Tomio Okamurou? Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek k tomu říká, že lidovci jsou jasně čitelní, což o Úsvitu přímé demokracie neplatí. Okamurova strana požaduje co nejvolnější podobu referenda, k čemuž má Zaorálek výhrady. Následně zdůrazňoval, že budoucí vláda musí přestat řešit pitomosti, jak to dělal Nečasův kabinet. Tím zásadním jsou např. církevní restituce, ale i otázka policejních prezidentů. V ní je prý vinen Ivan Langer (ODS).

Vede se tu válka o pitomostech, soptil v televizi Zaorálek. A připomněl starý průšvih Ivana Langera
Foto: Ladislav Carda
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Místopředseda ČSSD, člen vyjednávacího koaličního týmu strany Lubomír Zaorálek usedl do křesla hosta úterního pořadu Hyde park České televize. Zdůraznil, že ČSSD spolu s hnutím ANO velmi „maká“. Po čtrnácti dnech je prý jasné, kde jsou priority ANO a je tedy jasnější, co bude možné společně prosadit.

Pořád tak trochu nevíme, jak se bude chovat ANO. A Okamura je nečitelný

„Jak se bude chovat ten klub čtyřiceti sedmi poslanců, sice nemůžeme dopředu vědět, je to určité riziko, ale jdeme do něj,“ prohlásil hned v úvodu Zaorálek. Lidovci jsou naproti tomu čitelnější, proto se více jednalo s ANO. Existuje prý „velká porce věcí“, které by mohly této zemi pomoci. Podstatné také je vládnout jinak, než jak vládla vláda expremiéra Nečase. „Pamatuji si, že se tehdejší koalice hádala každých čtrnáct dní. My nechceme řešit prkotiny,“ podotkl místopředseda strany.

Následně Zaorálek odmítl úvahy, že by nejslabším článkem koalice mohla být ČSSD. Členská základna totiž někdejším „pučistům“ jasně dala najevo, co si přeje, proto teď podle Zaorálka nehrozí podobný rozkol, jakého jsme byli svědky po volbách.

A proč tak urputně trváte na koalici s lidovci, ptal se jeden z diváků. Podle Zaorálka jde o tradiční hodnotově zakotvenou stranu, která má řadu věcí společných s ČSSD. „Dokonce i pan Babiš jednou říkal, že mu je KDU-ČSL programově blízká,“ podotkl Zaorálek. Naproti tomu Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury má v zásadě jediný požadavek a to je referendum. A vypisovat referendum úplně o všem není podle Zaorálka dobrá cesta, jak podle něj ukázala i slovenská zkušenost. "Úsvit pro mě není vyprofilovaná strana,“ zdůraznil host. Naproti tomu křesťanští demokraté mají jasně dané hodnoty i historii.

Lustrační zákon a církevní restituce

V pořadu také zaznělo, že sociální demokraté se nechtějí nechat svazovat v otázce lustračního zákona. Klub ČSSD je v této otázce rozdělen a podle Zaorálka každý může hlasovat podle svého svědomí. Sám se řadí mezi kritiky lustračního zákona.

Podstatně složitější je to prý ve věci církevních restitucí. Zaorálek zopakoval, že bude důležité, na čem se podaří dohodnout s církvemi, na čemž trvají i lidovci. „Do budoucna musí být jasné, jaký majetek má být vydáván a jak s tímto majetkem bude nakládáno. A já doufám, že, když budeme tohle vysvětlovat, tak dospějeme k dohodě s církvemi,“ prohlásil Zaorálek. Podepsané smlouvy mezi státem a církví jsou kamenem, na kterém mohou církve stavět.

Jedná se také o situaci ve zdravotnictví, rušení poplatků, či zlevnění léků. Sociální demokraté hodlají většinu poplatků zrušit, ale musí najít jiné kanály, jak potřebné finance pro zdravotnictví zajistit.

Odjezd Bělobrádka do USA a válcování ANO

Ve vysílání také došlo na otázku odjezdu předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka do USA. Zaorálek na jedné straně chápe, že může jít o přínosnou cestu, ale na straně druhé byl Bělobrádek nedávno zvolen do nové funkce a měl by tuto funkci zastávat.

Následně odpovídal místopředseda ČSSD na otázku, zda ČSSD příliš neustupuje hnutí ANO, zda se nenechá „válcovat“. „Já bych nemluvil o válcování, bude záležet na celkové spolupráci,“ zaznělo v pořadu. Svou roli sehraje také konečná dohoda na rozdělení resortů. I přes opakované dotazy na toto téma Zaorálek nechtěl odpovídat. „Dokud není dohodnuto všechno, není ještě dohodnuto nic,“ odpovídal pouze. Nechtěl se příliš vyjádřit ani k otázce, zda bude ČSSD na jednání sněmovny hlasovat pro Petra Gazdíka (STAN) jako místopředsedu sněmovny. Poslanci se mají podle Zaorálka rozhodovat podle svého svědomí, ale princip poměrného zastoupení nahrává TOP 09 a Starostům, vzhledem k jejich volebnímu výsledku.

„To, co jsem tady říkal, že se tady vede válka o pitomostech v politice, to platí i o fungování sněmovny,“ podotkl Zaorálek. ČSSD chce jako nejsilnější vládní strana zlepšit dosavadní poměry v dolní komoře, proto nehodlá válcovat opozici za každou cenu, jak to prý dělala minulá vláda.

Dva policejní prezidenti

Naprosto jednoznačně se Zaorálek vyjádřil k otázce dvou policejních prezidentů v Česku. „To je důsledek počínání exministra vnitra Ivana Langera (ODS), který si připravil zákon tak, aby mohl udržet sobě blízkého policejního prezidenta velmi dlouho. A v Česku se stalo to, že pokud je možné odvolat policejního prezidenta jen na základě jeho trestného činu, tak se na něj ten trestný čin vymyslí,“ rozčílil se ve studiu Zaorálek.

Ten zdůraznil, že by vláda měla mít možnost odvolávat policejního prezidenta, pokud třeba nový kabinet uvidí, že je policie v troskách. Tady je podle Zaorálka vidět, jak předchozí vláda ODS stvořila špatný zákon a teď se podle něj vládne. Dodal k tomu ale, že by na místě Martina Peciny do chodu policie již nezasahoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…