Vedení ODS má prý plán, jak úplně neprojet volby

15.07.2013 7:55

Čelní představitelé ODS se snaží udělat nemožné pro to, aby zachránili volby. Nyní vzniká plán, jak toho docílit: Do čela kandidátek nasadit lidi, u kterých je jisté, že se neobjeví nějaký kostlivec ve skříni. Špičky strany jsou tomuto postupu nakloněny.

Vedení ODS má prý plán, jak úplně neprojet volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS podpořila setrvání současné koalice, Na post premiéra zatím nikoho nenavrhla

Podle průzkumů veřejného mínění je podpora ODS na historickém minimu, vzniká proto plán, jak ve volbách úplně nepropadnout. Podle serveru Česká pozice už mezi členy grémia vzniká plán, jak zdůvěryhodnit kandidátní listiny. Jedním z nápadů je to, že lídry pro jednotlivé kraje bude vybírat vedení, nikoli regionální organizace.

Ačkoli prozatím jde o nezávazné diskuse, část ODS je tomuto postupu nakloněna. "Osobně bych to podporovala, ale žádné rozhodnutí v tomto smyslu ještě učiněno není, budeme se k tomu muset vrátit," řekla serveru místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Ta je zároveň téměř jistě volebním lídrem. Kampaň ODS bude stát především na ní, a tak je logické, že nebude kandidovat na Vysočině - v jednom z nejmenších volebních krajů. Kam ji strana nasadí, prý ale ještě je předmětem debat.

Výše naznačenou myšlenku podporuje i europoslanec Jan Zahradil. "Pokud to na grémiu někdo předloží, nebyl bych proti. V situaci, v jaké jsme, potřebujeme silně centralizovanou kampaň a do čela kandidátek nasadit lidi, u kterých je jisté, že se neobjeví nějaký kostlivec ve skříni," řekl. Rovněž podle senátora Jaroslava Kubery jde o dobrý nápad. A to ještě z toho důvodu, aby se předešlo uzavírání zákulisních dohod.

O lídrech už se diskutuje

Nejužší vedení strany tvrdí, že se konkrétními lídry pro čela kandidátek ještě nezabývalo. Navzdory tomu se už o jednotlivých lídrech diskutuje. Pro nejsilnější regiony - Prahu a střední Čechy - se hovoří o Miroslavě Němcové, případně pražském exprimátorovi Bohuslavu Svobodovi. Severní Moravu by měl vést bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura. V Plzni by měl lídrem zůstat Jiří Pospíšil. Ústecký kraj by mohl patřit senátoru a starostovi Teplic Kuberovi, ten to ale odmítá.

Překvapení prý čeká v Jihomoravském kraji, zdejším tahákem by se mohl stát nestraník Petr Fiala, exministr školství. "Zvěsti nemohu komentovat. Platí, že o svém případném politickém angažmá budu informovat, až se pro něj rozhodnu," uvedl.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …