Vedení STAN bude jednat o změně formy spolupráce s lidovci

25.07.2017 6:05

Celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dnes odpoledne projedná výzvu KDU-ČSL, aby zástupci Starostů vstoupili na lidovecké kandidátky pro podzimní volby do Sněmovny, píše ČTK.

Vedení STAN bude jednat o změně formy spolupráce s lidovci
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

Řešení by mělo nahradit volební koalici, na níž se oba subjekty původně dohodly. Díky tomu by se snížila hranice pro vstup do Sněmovny z deseti na pět procent. Někteří představitelé STAN, ale mají proti výzvě lidovců výhrady.

Podle lidovců by se měla změnit pouze formální stránka spolupráce, nikoli obsahová. KDU-ČSL a STAN by tak zachovaly dohodnutý společný program i podobu kandidátek, na kterých jsou strany rovnoměrně zastoupeny, Starostové mají šest krajských lídrů a v osmi krajích zástupce na druhém místě.

Ve STAN ale zaznívají hlasy, že nová forma spolupráce by nebyla rovnoprávným partnerstvím, a proto by bylo lépe s lidovci společně nekandidovat. Poslanec Jan Farský se například vyslovil pro samostatnou kandidaturu STAN ve volbách. Někteří zástupci hnutí zmiňovali i možnost, že by Starostové své kandidáty do voleb vůbec nepostavili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…