Vedení TOP 09: Čekáme, že ODS dodrží dohodu

16.04.2013 12:32

Předsednictvo vládní TOP 09 dnes doporučilo ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové předložit vládě takový návrh na korekci projektu sKaret, který bude důsledně respektovat prosincovou dohodu uzavřenou mezi ní, premiérem Petrem Nečasem a generálním ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou.

Vedení TOP 09: Čekáme, že ODS dodrží dohodu
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá senátorka Ludmila Müllerová

Prohlášení předsednictva strany dnes ČTK poskytla její mluvčí Alžběta Plívová. Nečas nyní žádá úplné zrušení projektu. "Předsednictvo TOP 09 předpokládá, že ODS bez potíží dodrží dohodu, kterou její předseda sepsal a osobně prezentoval," stojí v prohlášení.
Loni 5. prosince se Nečas, Müllerová a Kysilka dohodli, že kritizované sociální karty budou sloužit jako průkazky pro příjemce dávek, příspěvků a podpor. K placení či vybírání peněz od státu z bankomatů je lidé měli moci používat jen dobrovolně a povinné měly být pouze u těch, u nichž hrozí zneužívání dávek v hmotné nouzi. Výsledek jednání prezentoval médiím Nečas 7. prosince s tím, že v tomto smyslu má být změněn příslušný zákon.

Ministerstvo práce by prý mělo zveřejnit úplné náklady

Müllerová minulý týden ovšem s podobnou úpravou ve vládě neuspěla, pro změny hlasovali jen čtyři ministři z TOP 09. Předseda vlády už několik týdnů žádá úplné zrušení sKaret, ministerstvo práce by podle něj mělo zveřejnit úplné náklady.

"Paní ministryně nemůže být překvapena, když nerespektovala doporučení premiéra, že byl její návrh zamítnut," uvedl minulou středu po jednání vlády Nečas. Müllerová ve stejný den řekla, že vládě návrh na zrušení jako ministryně práce nepředloží. Je prý připravena případně i na své odvolání. Rozhodnutí vlády dnes předsednictvo TOP 09 podle Plívové "vzalo na vědomí", a právě proto Müllerové doporučilo předložit návrh, který bude "důsledně respektovat" výsledky prosincové dohody.

Příjemci dávek nyní mají spořitelní konto automaticky

Systém, který provozuje Česká spořitelna, začal fungovat loni za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Ministerstvo se spořitelnou uzavřelo smlouvu na 12 let. Podle kontraktu mělo přes karty putovat aspoň 98 procent dávek a v budoucnu i penze. Resort se zavázal k tomu, že proti tomu nic nepodnikne a o vyplácení důchodů přes sKarty bude usilovat.
Příjemci dávek nyní mají spořitelní konto automaticky, dostávají přes ně peníze od státu. Podle odmítnutého návrhu by ho měli jen tehdy, pokud by ho chtěli. Dávky by jim mohl rovnou posílat i stát. Karty by sloužily povinně jen jako průkaz.

Projekt kritizuje opozice, odbory či rada postižených. Výhrady měl i ombudsman a ochránci soukromí.
Původně měl mít kartu do konce loňského roku milion lidí. K letošnímu 5. dubnu si ji podle mluvčího úřadu práce převzalo zatím celkem 270.500 osob. Odmítlo ji asi 3500 klientů. Dalších 60.700 karet je připraveno k předání. Přes účty k sKartám proteklo dosud 1,05 milionu dávek za 6,01 miliardy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…