Velká Británie by prý měla přijmout více syrských uprchlíků. Plánuje se kvůli tomu demonstrace

07.09.2015 13:19

Britská filmová dokumentaristka Ros Ereirová organizuje demonstraci na podporu přijetí většího počtu uprchlíků do Velké Británie. Tvrdí, že syrští uprchlíci si zaslouží, aby jim Britové prokázali svoji štědrost. Za příklad britské vládě dává Německo a Švédsko.

Velká Británie by prý měla přijmout více syrských uprchlíků. Plánuje se kvůli tomu demonstrace
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Po dlouhou dobu jsem byla zoufalá z toho, jak málo pomoci nabízí uprchlíkům britská vláda, stejně jako většina dalších vlád v Evropě. Jako kdyby si některá média a politici vůbec neuvědomovali, že tady hovoříme o lidech, kteří se snaží utéci před nepředstavitelnými těžkostmi ze svých zemí. Přidala jsem se proto k dobrovolníkům, kteří pomáhají uprchlíkům,“ píše Ereirová, která Sýrii navštívila ještě před revolucí. „Nyní jsem zděšena, jak lhostejně se svět staví k lidskému utrpení, které je tam dnes na denním pořádku. Když jsem se dozvěděla o zasedání zástupců 28 členských států EU, kteří budou 14. září diskutovat o přistěhovalecké politice, předpokládala jsem, že se bude konat nějaká demonstrace na podporu uprchlíků. Když jsem žádnou nenašla, zorganizovala jsem ji sama.“

Ereirová přiznává, že s organizováním demonstrací nemá žádné zkušenosti. „Když jsem na Facebooku rozeslala pozvánku k účasti na demonstraci, očekávala jsem, že přijde pár mých přátel. Ale mohutná odezva mě příjemně zaskočila. Doposud přislíbilo účast 69 000 uživatelů. Přála bych si, aby demonstrace ukázala naší vládě, že lidé ve Velké Británii chtějí více uprchlíků. Nemůžeme přece nadále přihlížet tomu, jak další a další lidé umírají při svých pokusech dostat se do Evropy. Čelíme humanitární katastrofě a mnoho z nás jim chce prostě pomoci. Je nutné zajistit jejich oficiální převoz do Evropské unie, nikoli stavět ploty. Dále je nutné umožnit lidem žádat o azyl v EU prostřednictvím velvyslanectví mimo EU,“ nabádá Ereirová.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Podle názoru filmové dokumentaristky by tak úspěšní žadatelé o azyl měli zajištěnou bezpečnou cestu do zemí EU a snížil by se tak počet obětí na minimum. „Je zapotřebí, abychom ve Velké Británii přivítali více uprchlíků a nabídli jim bezpečné místo k životu. Zároveň bychom tak ulehčili přetížené Itálii a Řecku. V prvé řadě je však nutné změnit evropskou direktivu 2001/51/EC, podle které nesou náklady na vrácení neúspěšného žadatele o azyl letecké společnosti. Právě z tohoto důvodu komerční letecké společnosti neumožňují těmto lidem vstupovat na palubu letadel, pokud nemají žádost o azyl již vyřízenou. Tato směrnice však zároveň stanoví, že se toto nevztahuje na uprchlíky, kteří chtějí na evropský kontinent vstoupit na základě Ženevské konvence. To znamená, že nikdo nemůže nastoupit na palubu bez víza, byť by na to měl právo,“ tvrdí Ereirová.

Ereirová je přesvědčena, že by Velká Británie měla pomoci většímu množství uprchlíků. „Doposud jsme přijali pouze 216 Syřanů, zatímco Německo řeší 44 417 žádosti o azyl. Podle Úřadu pro uprchlíky působícího v rámci OSN poklesl počet uprchlíků ve Velké Británii ze 193 600 na 117 161. Německo přitom očekává v letošním roce 800 000 uprchlíků. Švédsko běžně nabízí od roku 2013 Syřanům ubytování a práci za stejných podmínek jako většině švédských rodin. Britové přece nejsou méně štědří než Němci nebo Švédové. Jen je třeba to prokázat v praxi. Můžeme a měli bychom udělat pro uprchlíky mnohem víc. Demonstrace se bude konat 12. září na Marble Arch v Londýně,“ uzavírá Ereirová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…