Velká anketa mezi osobnostmi: Volil jsem ODS, ale teď...

03.09.2013 7:12

Katastrofa ODS začíná několik týdnů před volbami nabývat konkrétní obrysy. Anketa MF Dnes ukazuje, že značná část jejích voličů odmítá dát v letošních předčasných volbách hlas „své“ straně. A týká se to i takových, kteří občanské demokraty volili již od jejich vzniku.

Velká anketa mezi osobnostmi: Volil jsem ODS, ale teď...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS podpořila setrvání současné koalice, Na post premiéra zatím nikoho nenavrhla

„Jsem spíš posazený napravo. ODS hlas ale nedám, poté, co se tam odehrálo,“ říká Petr Zelík, majitel firmy Oxalis ze Slušovic. Ředitel knihovny v Mostě Tomáš Ondrášek zase prohlašuje: „Vybírat budu stoprocentně z pravicových stran. Podotýkám ale, že ODS to nebude, té už nevěřím.“ Podobně mluví třeba bývalý fotbalista Ladislav Vízek, který minule rovněž hlasoval pro ODS. „ODS asi moc velkou podporu mít nebude, proto mě teď zaujala strana ANO 2011, na ně jsem zvědavý,“ odhaduje někdejší reprezentant.

Někteří však naznačují, že v poslední fázi kampaně by strana pod vedením tandemu Martin Kuba-Miroslava Němcová mohla něco zachránit. „Před třemi lety jsem volil ODS, ale ta se teď potácí v takové zvláštní křeči a nikdo neví, co s ní bude,“ říká šéfkuchař a držitel michelinské hvězdy Roman Paulus s tím, že ještě se svým rozhodnutím vyčkává.

Podobné problémy neřeší druhá z vládních pravicových stran TOP 09. Její voliči se vesměs chystají dát Schwarzenbergově a Kalouskově partaji hlas znovu, jak v anketě uvedl například olympijský medailista ve vodním slalomu Vavřinec Hradílek.

Na odpadlících od ODS by mohly kromě TOP 09 vydělat především menší pravicové strany. Již byla řeč o hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše, na němž většinu respondentů přitahuje zejména nesporný obchodní úspěch jeho zakladatele. Část hlasů by podle ankety mohli ODS odčerpat také lidovci.  

Zoufalství voličů pak pregnantně shrnul plzeňský herec a režisér Antonín Procházka ml.: „Vůbec nevím, koho volit, cítím se zmatený. Budu ještě přemýšlet a diskutovat s přáteli,“ říká umělec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…