Velká válka v Iráku? Profesor píše o tom, co hrozného se může stát a kdo za to může

02.07.2014 10:25

Expert na Blízký východ a profesor humanitních studií na Ruské státní univerzitě Grigorij Kosach analyzuje ve svém textu publikovaném na stránkách think tanku Valdai Club současnou situaci v Iráku. Rozebírá rivalitu Íránu a Saúdské Arábie a zamýšlí se také nad zvýšenou angažovaností Ruska v regionu.

Velká válka v Iráku? Profesor  píše o tom, co hrozného se může stát a kdo za to může
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

„Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIS) pokračuje v dobývání nových území v Iráku. Irácké autority informují o stovkách vojáků a civilistů, které extremisté nemilosrdně zavraždili, a vyzývají obyvatele Bagdádu, aby proti krvežíznivým extremistům pozvedli zbraně. Obě strany konfliktu spolu v agrestivním duchu válčí i na poli mediálním,“ konstatuje Kosach. A dodává, že bychom neměli tyto zprávy podceňovat, ale ani přeceňovat. Jsou však podle něj i další fakta, která nám pomohou lépe pochopit situaci a zmiňuje je v následujících pěti bodech.

1. Konflikt v Sýrii se zdaleka neblíží ke svému konci, protože místní i mezinárodní autority nejsou schopny společně usednout ke kulatému stolu. To dává ISIS kýženou příležitost udělat si ze Sýrie svoji základnu a podnikat odtud své operace do dalších sousedících regionů.

2. ISIS nemohou úspěšně provést závěrečnou ofenzivu, pokud se k nim nepřipojí iráčtí důstojníci a civilisté, kteří stojí v opozici vůči premiéru Nouri al-Málikímu a bývalým lídrům i sympatizantům politické strany Baas.

3. Nezdá se, že by ISIS měl sílu na to ovládnout celé území Iráku. Zatím totiž nedošlo k žádným operacím v oblasti Kurdistánu, hlavního města země Bagdádu či šiítského území na jihu. Taková mohutná operace by si totiž vyžádala příliš mnoho lidského materiálu, který ISIS nemá k dispozici. Doposud jsou tedy bojovníci ISIS přitomni jen na územích ovládaných sunnity.

4. Úspěch ISIS v Iráku má na svědomí současný irácký premiér Málikí, který vyloučil zástupce sunnitů z jakéhokoliv podílu na vládnutí v zemi. Přitom mohl a měl podporovat začlenění všech náboženských a společenských orgnizací do rozhodovacích procesů v zemi. Jedině tak mohl být v Iráku klid.

5. Současná koalice mezi ISIS a sunnity má pravděpodobně omezenou trvanlivost. První rozpory se ostatně již obevily. A to v souvislosti s rozdělením „kořisti“ na dobytých územích.

Celý článek v angličtině čtěte ZDE.

„USA a Evropská unie tlačí na Málikího, aby dal prosor vládě národního porozumění. Jejich tlak je však zatím neúčinný. Iráckého premiéra nepřesvědčil ani americký ministr zahraničí John Kerry při své nedávné návštěvě země. Málikí je tvrdohlavý a stále si trvá na svém. Věří, že může i nadále pokračovat ve své konfrontační politice,“ pokračuje Kosach v v analýze. Obamova administrativa podle jeho názoru předpokládá, že vysláním vojenských poradců by mohli povzbudit sunnity v boji proti ISIS. To by však zároveň znamenalo rezignaci Málikího, který se sunnity odmítá spolupracovat.

„V regionu se v posledních týdnech více angažuje také Rusko. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se před deseti dny sešel se svým protějškem ze Saúdské Arábie Saudem al-Faisalem a hovořili spolu také o Iráku. Rusko chce chránti své zájmy v Iráku s ohledem na ropu a nevěří stále více se angažujícímu Íránu, který chce situaci využít k tomu, aby se stal dominantní silou. Stát se prostředníkem mezi iráckými sunnity a Saúdskou Arábií je role, která Rusku může pomoci získat kontrolu nad situací," píše Kosach.

Pokusy navázat bližší kontakty se Saúdskou Arábií zároveň umožňují Rusům podle Kosacha přehodnotit vztahy vůči syrskému prezidentu Asadovi, což ostatně Lavrov po návratu do Ruska také nepřímo naznačil. „Události v Iráku také ovlivňují známou rivalitu mezi Íránem a Saúdskou Arábii v regionu. Saúdové sice stojí na straně Málikího prošiítské vlády, ale zastávají tedy i postoje blízké Íránu," připomíná Kosach.

„Zároveň jim však dosavadní úspěšný postup ISIS hraje do karet. Nabízí se jim využít současné destabilizované situace a získat nad svým íránským rivalem navrch. Proto Saúdové příliš nevítají jakoukoliv spolupráci mezi Američany a Málikím a snaží se zabránit íránské podpoře Iráku,“ odkrývá Kosach složitou situaci. Zároveň ale dodává, že Saúdové si uvědomují, že by bylo kontraproduktivní pro všechny strany upozadit zcela zásadně roli svého íránského rivala v konfliktu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…