Velké varování komunistům. Účast na vládě pro ně může být hřebíkem do rakve, předpovídá historik

05.01.2019 11:28

Historik Michal Macháček se v Lidových novinách rozhovořil o tom, že si stále neseme s sebou normalizaci. Myšlení implantované érou komunismu dle jeho slov přežívá i 30 let po jeho pádu.

Velké varování komunistům. Účast na vládě pro ně může být hřebíkem do rakve, předpovídá historik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

„Demokracie pochopitelně není samozřejmost, musí pro ni rovněž být předpoklady, navíc v dnešní době se bohužel stává jako pojem až inflační. Pro stabilitu každého systému je kontinuita důležitá kvůli jeho hlubšímu zakořenění. Otázka samozřejmě je, jak jsou pravidla nastavena a zda také probíhá dostatečná sebereflexe,“ poukázal úvodem na demokracii Macháček. 

Od listopadu 1989 se podle něj společnost proměnila velmi znatelně. „Roli budou čím dále více hrát otázky vyvolávané sociální nerovností, ekologickými problémy a technologickou revolucí. Půjde o dalekosáhlé změny, které už probíhají a budou se týkat i pojetí demokracie. Na fungování společnosti mají vliv její sociální návyky a generační zkušenost, paměť. A to se s příchodem nových technologií a generací mění,“ dodal. 

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí
Své pak řekl i k jednáním, která vynesla prvního českého prezidenta Václava Havla na Hrad. „Máme doklady, že na začátku roku 1989 Pavel Tigrid, jeden z nejvýznamnějších představitelů československého exilu, navíc s úzkými kontakty na americké tajné služby, vydal ve svém časopise Svědectví článek na podporu prezidentské kandidatury Havla, kterého i jinak propagoval,“ popisoval Macháček, jak se Tigrid snažil převzít iniciativu a dokonce nechal vyrobit odznáčky s nápisy Havel for President, které následně distribuoval. 

A jak si podle Macháčka zařídily komunistické elity život po převratu? Uvedl, že to bylo velice individuální. Například Marián Čalfa se stal federálním premiérem. „Pak jsou osobnosti, které měly velké ambice a velice rychle spadly a zažily deziluzi. To je například Miroslav Štěpán, který skončil ve vězení. Někteří spáchali sebevraždu. Jiní se stáhli do ústraní,“ poukázal Macháček. 

Závěrem pak poznamenal, že když je někde revoluce, neplatí, že se zároveň odehrává i revoluce v hlavách. „Vzorce chování přetrvávají. Do určité míry si společnost normalizaci s sebou stále nese,“ uvedl Macháček s tím, že paradoxně je však možné, že účast na současné vládě bude pro komunisty hřebíkem do rakve strany. „Protože voličům musíte nabízet nějakou alternativu a vizi. A komunisté doposavad těžili z toho, že jsou protestní strana, která se vymezuje vůči systému. Ale teď se vlastně naplno stala jeho součástí, navíc značně viditelnou a podporující vládu oligarchy,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …