Věra Jourová si našla nového nepřítele. Chce zatočit se „zlatými vízy“

24.01.2019 15:56

Dvacet z osmadvaceti členských zemí EU nabízí zájemcům tzv. zlatá víza. Kdo zaplatí dost peněz, dostane vízum do země, kterou si zvolí. Základní úvaha je jednoduchá. Kdo se rozhodne poslat zemi pořádný finanční balík, má nárok na vstup do země. Evropská komise tuto praxi kritizuje a varuje, že touto cestou může docházet např. k praní špinavých peněz. Informuje o tom server Investigace.cz.

Věra Jourová si našla nového nepřítele. Chce zatočit se „zlatými vízy“
Foto: Parlameter 2018
Popisek: Průzkum Parlametru 2018

Lidé, kteří se narodili mimo EU, ale přišli k dostatečnému množství peněz, si dnes mohou do řady zemí EU koupit vízum – tzv. zlaté vízum. V České republice se také dá koupit, jenže je opravdu hodně drahé. Pokud o něj někdo stojí, měl by si připravit 75 milionů korun. A nejen to.

„Zpráva EK tvrdí, že maltské, kyperské a bulharské státní úřady dosud neprováděly dostatečné bezpečnostní prověrky bohatých zahraničních žadatelů a téměř nevyužívaly společných unijních databází typu Schengenského informačního systému. Tím vytvářely bezpečnostní díry v celém imigračním systému Unie, do nichž tak mohli legálně vstoupit například problematičtí oligarchové z bývalých sovětských republik nebo čínští úředníci podezřelí z korupce,“ napsal server.

„Podobné výtky nicméně Evropská komise směřovala i k ostatním sedmnácti zemím EU včetně České republiky, které nabízejí možnost koupě povolení k pobytu. Cena takového povolení se liší stát od státu: zatímco v Chorvatsku je laťka stanovena na 15 tisíc eur (385 tisíc korun), Slovensko si povolení k pobytu na svém území cení na pět milionů eur (128 milionů korun). Cizinec, který by chtěl mít trvalý pobyt v ČR, by podle tuzemského programu spuštěného v létě 2017 musel investovat nejméně 75 milionů korun a zároveň vytvořit alespoň dvacet pracovních míst,“ pokračoval server.

Zájem o zlaté vízum v Česku projevili všeho všudy dva lidé. Jeden občan z Ukrajiny, druhý ze Spojených států. Pokud by Česká republika nastavila mírnější podmínky, mohla by přilákat více investorů, ale jak již bylo řečeno, mohlo by to mít i stinné stránky. S problémy se dnes potýká např. Litva, která prodala víza i ruským podnikatelům blízkým Vladimiru Putinovi. Velmi benevolentní je v udělování zlatých víz Portugalsko.

Unijní komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti Věra Jourová nabádá v otázce udělování zlatých víz k opatrnosti. Každý členský stát by si podle ní měl velmi rozmyslet, jak snadno otevře prostor občanům ze třetích zemí, protože když jednou získají občanství v jednom státě, mohou volně putovat a podnikat v celé EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …