Věznice už na základě amnestie opustilo přes 6 tisíc lidí

06.01.2013 17:26

Věznice k dnešnímu poledni propustily na základě amnestie 6069 odsouzených. Na svém webu to uvedla vězeňská služba. propuštěných se od sobotního poledne zvýšil zhruba o 260. Propouštění se asi blíží ke konci, skončilo už zřejmě v největší věznici v zemi, v Plzni na Borech. Čerstvě amnestovaní se podle policie po propuštění dopustili 66 trestných činů a přestupků.

Věznice už na základě amnestie opustilo přes 6 tisíc lidí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Propouštění se podle informací ČTK obešlo bez větších problémů. Nejvíc vězňů, a to 368, odešlo ze Stráže pod Ralskem. Přes 300 lidí opustilo také věznice v Ostrově a Kynšperku nad Ohří. Věznici na Borech opustilo jen 250 z 1460 tamních vězňů, protože mezi nimi nebylo mnoho odsouzených za méně závažné činy, jichž se amnestie týká. V některých věznicích se počet propuštěných od soboty nezměnil. Definitivně skončilo propouštění například v Královéhradeckém a zřejmě i Libereckém kraji nebo v Rapoticích na Třebíčsku. Na propuštění už nyní čekají pravděpodobně jen jednotlivci.

Ministerstvo spravedlnosti původně odhadovalo, že po amnestii získá svobodu 7416 vězňů. Rozdíl oproti počtu skutečně propuštěných může být podle úřadu v tom, že propočty zahrnovaly i ty, kteří si odpykávají další trest odnětí svobody. Amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem se podle ministerstva dotkne více než 32.000 lidí. Vedle vězňů a lidí s domácím vězením či obecně prospěšnými pracemi se vztahuje i na asi 14.500 podmíněně odsouzených a zastavuje některá dlouhotrvající trestní stíhání.

Amnestie čelí kritice zejména proto, že do kategorie zastavených stíhání by mohly patřit některé ostře sledované kauzy. Prezidentův spolupracovník Ladislav Jakl ale dnes uvedl, že závažných korupčních kauz se amnestie podle svého pojetí netýká.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …