Víme, kdo má velkou šanci nahradit Filipa v čele KSČM a jak může být důležitý prezident Zeman. Čtěte o pozadí sjezdu komunistů

20.04.2018 4:44

EXKLUZIVNĚ V sobotu se uskuteční jednodenní mimořádný sjezd KSČM v Nymburce, který by měl reagovat na volební debakl KSČM.

Víme, kdo má velkou šanci nahradit Filipa v čele KSČM a jak může být důležitý prezident Zeman. Čtěte o pozadí sjezdu komunistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o stanovách voleb předsednictva

Podle informací ParlamentníchListů.cz jsou vážnými kandidáty na předsedu strany pouze tři lidé. Dosavadní předseda Vojtěch Filip, který původně řekl, že již kandidovat nebude, místopředseda strany a Filipův výrazný kritik Josef Skála a europoslankyně Kateřina Konečná.

Konečná může převzít vedení

Právě Konečná může sjezd rozhodnout. Filip by ji rád za místopředsedkyni strany a také Skála by s ní rád spolupracoval, pokud by Konečná podpořila výraznou změnu směřování strany. Rozhodnutí Konečné může být poměrně klíčovou záležitostí, protože buď se rozhodne, že podpoří dosavadní kurz vedení strany a bude Filipovým „fíkovým listem“, nebo podpoří změnu, kterou může i ztělesňovat. Konečná byla brána za Filipovu „korunní princeznu“, ale podle našich informací začíná být mnohem více kritická a mohla by mít snahu stát se hlavní postavou změny v KSČM. Již před časem jsme psali, že řekla, že by jí spolupráce se Skálou nevadila.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Mezi výrazné kritiky Vojtěcha Filipa patří místopředseda poslaneckého klubu Leo Luzar a Zdeněk Ondráček. Oba mají nominace na předsedu. Podle našich informací nakonec kandidovat na předsedu nebudou a oba podpoří Kateřinu Konečnou. Pokud by došlo k zásadní změně, Luzar by se mohl stát i předsedou poslaneckého klubu.

Spor byl i o počet místopředsedů. Podle našich informací Filip původně prosazoval dva, nakonec prosazuje čtyři. Místo nevýrazného prvního místopředsedy Petra Šimůnka se hovoří o mladém Filipu Zachariášovi. Jak jsme psali již minule, šance Jiřího Dolejše jsou mizivé, protože ho nepodpořila ani jeho domovská organizace na Praze 2, a dokonce není ani delegátem sjezdu, bude tam jako host. Podle našich informací je možné, že bude Vojtěch Filip prosazovat na místo řadového místopředsedy Stanislava Grospiče. Bez šance nemusí být europoslanec Jaromír Kohlíček.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Volební debakl a hospodaření strany

Filipovi při obhajobě předsednictví uškodilo několik věcí. První je volební debakl, a tím pádem i výrazné ekonomické problémy strany. Řada placených zaměstnanců se bojí, zda vůbec budou mít místo a jejich platy jsou mizerné.

Patrně Filipovi asi v této souvislosti ani nepomůže to, že oprava dvou výtahů v sídle strany v ulici Politických vězňů včetně „víceprací“ stála 8,5 milionu korun, což někteří považují za minimálně dvakrát předražené.

Babiš komunisty několikrát vypekl

Důležitá je i otázka jednání o vládě. Mnoho členů je nespokojených, že vyjednávací tým jedná tajně, aniž výsledky a témata jednání jsou naprosto transparentní. To kritizují Skála i Konečná. Premiér Andrej Babiš komunisty naštval tím, že je podtrhl ve věci nominace Zdeňka Ondráčka do čela GIBS, dále podporou bombardování Sýrie, podporou vypovězení ruských diplomatů kvůli kauze novičok či vydáním Rusa Nikulina do USA či tím, že podporuje vysílání českých vojáků do zahraničních misí NATO. K těmto skutečnostem je Skála kupříkladu mnohem kritičtější než Filip.

Řada komunistů též kritizuje, že je Babiš staví před hotovou věc, kdo bude vládnout. Nikdo se jich neptá, zda podpoří vládu raději s podporou ČSSD, či SPD. Kritikům vedení vadí, že komunisté jsou bráni automaticky tak, že má Babiš jejich hlasy jisté. Skála podporuje, aby jednání probíhalo veřejně a aby v řadě svých programových bodů – například pokud jde o zamezení podpory vojenských akcí NATO – se mohla strana opřít o veřejné mínění. I z důvodu, aby se Babiš nemohl chlubit „cizím peřím“ či aby neshazoval neúspěchy na KSČM. A aby jednání o vládě probíhalo na bázi společného jednání tří stran, ne Babiš s každým zvlášť.

Skálovi nevadí SPD, Filip a Dolejš preferují ČSSD

Stejně tak by Skála chtěl, aby KSČM mohla více mluvit do toho, jak bude vláda vypadat a kdo dá vládě podporu. Skála není proti spolupráci s SPD, zatímco Filip a Dolejš preferují ČSSD a Dolejš hovoří o SPD jako extremistech či xenofobech.

„Nelze se nechat kontaminovat ultrakonzervativními a xenofobními tendencemi, které jsou neslučitelné se členstvím v KSČM. Procesy globalizace a tzv. 4. průmyslové revoluce jsou zákonité a nelze jim čelit zpátečnictvím. Cílem radikální levice je dát jim alternativní, sociální humánní obsah. Obchod se strachem nenabízí perspektivu ani pozitivní řešení třídních či kulturních konfliktů. A neobnoví nakonec ani současnou nedůvěru v tradiční strany. Být socialistický znamená být solidární i internacionální a máme v tomto ohledu spoluodpovědnost za levici i v mezinárodním měřítku,“ píše Dolejš ve svém představení, které dostali k dispozici delegáti strany.

„KSČM je v současné době sice oslabena, a to především skutečností, že se nám stále nedaří nastartovat dostatečné přijímání nových členů. V důsledku toho členská základna stárne, ne vždy stačí zvládnout nápor, který je na ni kladen, a i to je jeden z důsledků, že jsme nedosáhli volebního výsledku, který by umožňoval větší manévrovací prostor. Na druhou stranu má ale historickou možnost prosadit přímo do vládního prohlášení část svého programu, a tak prokázat, že naše návrhy na řešení jsou nejen realistické, ale i reálné a pro občany lepší než jiné. Takovou možnost participovat na vládním programu jsme dosud neměli ani od ustavení KSČM v roce 1990, ani od roku 1993, kdy vznikla Česká republika. Přes všechny složitosti takového rozhodnutí jsme se na takovou cestu pro změnu naší pozice vydali,“ píše ve svém představení delegátům Filip.

Spokojenost s vyjednávacím týmem vedeným Filipem, Dolejšem a Kováčikem obecně není velká.

Kritici též upozorňují, že jelikož prezident Miloš Zeman přijede na sjezd zhruba hodinu před polednem, bude na debatu málo času. Filip chce prý krátkým sjezdem zamezit svým kritikům, aby otevřeně hovořili o poměrech ve straně, a chce, aby co nejdříve proběhly volby bez patřičné analýzy a debaty. Praha a Plzeň podpořily, že by byl sjezd přerušen a pokračoval by po komunálních volbách, kdy by nové vedení složilo účty, zda došlo k nějakému zlepšení. Pro delegáty z daleka nebude jistě milé, že budou muset brzy ráno jet z Moravy do Nymburka a pak se snažit zase vrátit domů v pozdních hodinách.

Důležité bude, co řekne prezident. Zda vychválí Filipa s jeho projektem vlády s ČSSD, nebo podpoří, pokud jde o počet hlasů ve Sněmovně, stabilnější projekt s podporou SPD, kdy by se vláda nemusela bát, že několik poslanců z ČSSD ji nebude podporovat.

Úpadek KSČM

Pokud jde o propad v krajských volbách, oproti minulému čtyřletému krajskému období strana na státních příspěvcích na krajské zastupitele přijde o 96 milionů korun. V minulém volebním období měla strana 182 zastupitelů, nyní má 86. Roční státní příspěvek na jednoho krajského zastupitele straně činí 250 tisíc korun, za čtyři roky tedy milion. Straně tak bude chybět 96 milionů. V roce 2012 získala KSČM v krajských volbách celkem 538 953 hlasů, v roce 2016 měla 267 047 voličů.

Pokud jde o finanční příspěvky od státu za sněmovní volby, KSČM měla za minulé období ve Sněmovně 2013 až 2017 zhruba 228,5 milionu korun, za nynější období by to mělo být již jen zhruba něco přes 133 milionů korun. KSČM letos dosáhla nejhoršího volebního výsledku za celou dobu své existence, i kdybychom počítali její historii včetně KSČ.

Za 3,5 roku KSČM ztratila 10 500 členů. Strana má nyní zhruba 40 tisíc členů, ale kvůli jejich vysokému věku se počítá, že by již do čtyř let jich mohlo být jen kolem 25 tisíc. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …