Víme, za co bojujeme, hlásí velitel s přezdívkou Čornyj. Podívejte se, jak to vypadá v táboře Pravého sektoru

22.05.2015 19:00

Reportér ukrajinského deníku Kyiv Post Oleg Suchov se vypravil na základnu 5. dobrovolnického praporu, který zřídil Pravý sektor, jenž má v očích Porošenkovy administrativy i západních spojenců značně kontroverzní pověst. Před několika týdny se dokonce mezi armádou a praporem schylovalo k vojenskému konfliktu.

Víme, za co bojujeme, hlásí velitel s přezdívkou Čornyj. Podívejte se, jak to vypadá v táboře Pravého sektoru
Foto: Youtube
Popisek: Lídr Pravého sektoru Dmitro Jaroš

Pravý sektor nedávno zřídil pro svůj 5. dobrovolnický prapor novou základnu, která se nachází poblíž vesnice Porkovske v bývalém dětském letním táboře. Dětské obrázky visící na stěnách jídelny vypadají idylicky, ale situace kolem Pravého sektoru tomu příliš neodpovídá. Dobrovolnické pluky vzbuzují od samého počátku kontroverze a doposud nemají právní status. Až před týdnem podal vůdce Pravého sektoru Dmytro Jaroš návrh zákona, který by existenci dobrovolnických pluků legalizoval. Podle jeho znění by se 5. dobrovolnický prapor společně s dalšími stal samostatnou jednotkou v rámci pravidelné armády.

Ještě před několika týdny smíru nic nenasvědčovalo. Vzájemné neshody mezi armádou a dobrovolníky dosáhly vrcholu na konci dubna, když mluvčí Pravého sektoru Artem Skoropadskij na shromáždění příznivců v Kyjevě hrozil prezidentské administrativě odvetou, pokud bude dále vyvíjet tlak na Pravý sektor a jeho dobrovolnické prapory. Dalším vyhroceným momentem byla situace, kdy voják na kontrolním stanovišti v Dněpropetrovské oblasti vystřelil varovný výstřel do vzduchu, když kolem něj procházela vedoucí informačního oddělení 5. dobrovolnického praporu Alla Megelová. Následně došlo k obklíčení základny dobrovolnického pluku, což později armáda popisovala jako pouhé vojenské cvičení. Pravý sektor však tento krok vnímal jako zastrašovací manévr.

Megelová a velitel pátého dobrovolnického praporu vystupující pod přezdívkou Čornyj však dnes vyhrocený konflikt bagatelizují. „Jak můžeme dávat do pořádku konflikt, který nikdy neexistoval?“ říká s úsměvem Megelová. Nicméně opevnění kolem tábora naznačuje, že se schylovalo ke skutečně vážnému konfliktu. Členové Pravého sektoru jako jeden muž tvrdí, že s vojáky pravidelné armády žádné problémy nemají. „Naši bojovníci s nimi přece leželi ve stejných zákopech,“ dodává Megelová. Po mnoha měsících patrně dojde k legalizaci dobrovolnického praporu zřízeného Pravým sektorem, ale podle Megelové k tomuto kroku již dávno došlo, protože dobrovolnický pluk uznala ukrajinská společnost, což je prý nejdůležitější.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Vládní nařízení o protiteroristických operacích odporuje zákonům, protože již neodpovídá realitě. De facto dnes panuje válka. V tom případě je náš prapor naprosto legální, jsme totiž partyzáni. Buď je nezákonný ukrajinský dobrovolnický prapor, nebo antiteroristické operace,“ míní Megelová. Ukrajinské úřady ještě nedávno trvaly na tom, že jednotky bez právního statutu musejí frontovou linii opustit. V dubnu se tak částečně stalo a dobrovolnický pluk ustoupil ze strategické pozice u vesnice Pisky, která se nachází poblíž letiště v Doněcku. Ona i další bojovníci jsou přesvědčeni, že šlo o špatné rozhodnutí, a ruští separatisté se tak dostali do značné výhody; byla obava, že by mohli začít používat přistávací dráhy doněckého letiště.

Bojovníci s přezdívkami Inženýr a Odin konstatují, že jejich dobrovolnický prapor je sice nepočetný a trpí nedostatkem těžkých zbraní, přesto sehrál při bojích klíčovou roli. „Zdejší situace byla a je stále kritická. Většina mobilizovaných vojáků nechtěla bojovat. Nechtěli odejít od svých rodin,“ říká Inženýr. Na druhou stranu velitel Čornyj pravidelnou armádu také chválí a říká, že vojáci byli schopni ubránit vesnici Pisky i další opěrné body. Kromě toho si však stěžuje na novináře, kteří z této vesnice vytvořili jakousi „Mekku“, přitom i jinde na frontové linii podle něj existují neméně důležité pozice. Ukrajinské úřady nařídily Pravému sektoru ustoupit z vesnice kvůli údajnému nedostatku disciplíny a profesionality. Samotní bojovníci však tvrdí, že opak je pravdou. Alkohol je prý na základně zakázán a disciplína je srovnatelná se standardním vojenským táborem. „Máme v porovnání s armádou mnohé výhody. Naše rozhodovací procesy jsou rychlejší a navíc máme mnohem vyšší motivaci. Víme, za co bojujeme,“ říká mluvčí Megelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…