Vitásková se dočkala omluvy od ministerstva

12.12.2023 0:35 | Monitoring

Alena Vitásková se dočkala od ministerstva spravedlnosti omluvy za nezákonné trestní stíhání. Končí tím desetiletý příběh, který tehdejší předsedkyni Energetického regulačního úřadu převrátil život naruby.

Vitásková se dočkala omluvy od ministerstva
Foto: Archiv Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo Aleně Vitáskové za její nezákonné trestní stíhání. Také se úřad prostřednictvím ministra Blažka omluvil „za nemajetkovou újmu, která jí nezákonným trestním stíháním vznikla, a za těžko odčinitelné následky, ke kterým v důsledku nezákonného trestního stíhání došlo“.

Omluva míří i na nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení, konkrétně Policie České republiky, Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, okresní soud v Jihlavě a krajský soud v Brně.

Formální omluva od ministerstva je tečkou za případem, který Aleně Vitáskové komplikoval celkem deset let života.

Když oceňovaná manažerka v energetice v červenci 2011 nastupovala do čela Energetického regulačního úřadu, uvedla, že jej chce skutečně učinit strážcem dostupných cen energií. Následně zpochybnila stovky solárních elektráren, které podle ní čerpají vysoké dotace neoprávněně.

„Situace kolem obnovitelných zdrojů a výše podpory se zcela vymkla a její náprava je zásadní pro další vývoj hospodářství v ČR,“ uvedla v červenci 2013.

V září 2013 pak na ní byla podána obžaloba kvůli údajnému solárnímu podvodu u dvou elektráren na Chomutovsku. Vitásková v té době ještě na úřadě nepůsobila, ale podle konstrukce žalobců společně s právničkou zmařila přezkumné řízení.

Kuriozitou bylo, že její předchůdci ve vedení úřadu, za jejichž působení se podvod měl odehrát, byli u soudu pouze jako svědci.

Vitásková odmítla rezignovat z vedení Úřadu a v únoru 2016 jí brněnský krajský soud vyměřil osm a půl roku vězení.

Odvolací soud nakonec v roce 2018 rozsudek zrušil.

Vitásková vždy připomínala ještě děsivější příběh její podřízené právničky Michaely Schneiderové, kterou odsoudil i odvolací soud a několik měsíců z uděleného sedmiletého trestu skutečně strávila ve vězení. Nakonec i ona byla osvobozena.

Orgány činné v trestním řízení Vitáskovou popotahovaly i za to, že na úřadě zaměstnala bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, ačkoliv podle žalobců nesplňovala zákonné požadavky na funkci.

Okresní soud v Jihlavě jí za to udělal dvouletou podmínku a rozsudek zopakoval, i když mu nadřízený soud případ vrátil.

Tento případ definitivně skončil jejím zproštěním až v roce 2020.

Tyto zkušenosti od soudů vedly bývalou ředitelku ERÚ k založení Institutu Aleny Vitáskové, který upozornil na mnoho případů nespravedlivého trestního stíhání. V roce 2019 byla ji prezident Miloš Zeman ocenil medailí za zásluhy.

„Institut jsem založila právě proto, aby se to, co se stalo mě, nemohlo stávat nikomu dalšímu. Vím, co lidé nezákonně stíhaní, souzení a někteří končící ve vězení, musejí vše prožívat, jak trpí jejich blízcí,“ uvedla v roce 2022 v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Alena Vitásková také v roce 2021 vysoudila odškodné 80 000 od České televize za nepravdivé informování o její trestní kauze. Redaktoři jí měli přičíst i skutky, za které vůbec nebyla trestně stíhána.

Nyní se domohla omluvy od ministerstva spravedlnosti a tím by její kauza měla definitivně skončit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vyšetřování skončilo, zapomeňte!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBorowitz , 12.12.2023 9:58:28
Zapomeňte na naše šikanování, protiprávní obviňování a mafiánské praktiky a hlavně braňte "právní stát", který nám ohrožují různí populisté a extrémisté! Velebnosti, už se mi zase chce...

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…