Víte, co je vrchol pokrytectví? Katolický kněz se před Vánocemi rozpovídal

23.12.2014 19:16

Římskokatolický farář Zbigniew Czendlik hovořil o hříších církve, o papeži Františkovi i o českém ateismu. V Česku žije už přes dvacet let, zdejší lidi má rád, ale jedné věci je mu trochu líto. Prozradil také, že zažil krizi s Bohem, a to i kvůli kočkám.

Víte, co je vrchol pokrytectví? Katolický kněz se před Vánocemi rozpovídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Polský římskokatolický farář Zbigniew Czendlik, který působí v České republice přes dvacet let, byl hostem úterního Interview ČT24. Popsal, jak vidí vztah církve a společnosti. „Ztratili jsme trochu kontakt s lidmi,“ prohlásil hned v úvodu. V tomto se prý shoduje v názoru s papežem Františkem. Církev by se měla otevřít společnosti. „Ale já jsem hrozně loajální k církvi, já nejsem ten, kdo bude kritizovat své nadřízené. Vždy musíme začít pracovat u sebe. Když se změním já, pozmění se i svět kolem mě,“ podotýká.

Církevní hříchy a vztah Čechů s Poláky

Došlo i na předvánoční projev papeže Františka, jenž požádal svět o odpuštění za hříchy, kterých se v minulosti církev dopustila. Farář tady ale vyjadřuje obavu, že to budou lidé vyžadovat stále dokola. „Některým lidem jde o to, aby tak dostali druhého na kolena. Ale já myslím, že je důležité, abychom se vyzpovídali a požádali lidi o odpuštění - a to přesně papež dělá. Ale jestli lidé odpustí, to neumím říct. I kněží jsou ale jen lidé,“ uvedl.

Ve druhé polovině pořadu se rozpovídal o českém ateismu. „Víte, jaký je vrchol pokrytectví? Napsat knížku o ateismu a modlit se, aby se dobře prodávala,“ zahájil toto téma vtipem. Češi prý nejsou zdaleka tak ateističtí, jak se říká. Zároveň ho ale mrzí, že Češi nekoukají na Poláky tak vřele jako Poláci na Čechy. „Já mám kamaráda, který miluje Haška a dokáže citovat v češtině celé pasáže ze Švejka, aniž by uměl česky,“ popsal.

Krize s Bohem

„Práskl“ na sebe také to, že zažil krizi víry, krizi s Bohem. Bylo jich prý víc, ale různé otázky si klade např., když pohřbívá dítě. Tak trochu také své krize ale zlehčil. Má rád kočky, ale vyvinula se u něj alergie, takže je nemůže chovat. A v jednu chvíli si prý kladl otázku: „Bože, já chápu, že žárlíš na dvounohé kočky, ale proč žárlíš na ty čtyřnohé?“

Zdůraznil dále, že lidé mají dar, a to svobodu. To je prý ještě větší hodnota než láska a katolík by měl ctít svobodu druhých. V úplném závěru popřál divákům krásné Vánoce. „Já přeji lidem, ať si to užijí,“ uzavřel své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…