Vláda asi nekývne na návrh VV, jenž má pomoci poškozeným amnestií

09.02.2013 15:10

Vláda asi nebude souhlasit s návrhem opozičních Věcí veřejných, aby lidé poškození současnou amnestií nemuseli při případném vymáhání náhrady škody u soudu hradit poplatky. Soud by jim na požádání měl podle předlohy také přidělit advokáta jako bezplatnou právní pomoc. Kabinet návrh projedná ve středu.

Vláda asi nekývne na návrh VV, jenž má pomoci poškozeným amnestií
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

"Vláda sice chápe záměr předkladatelů, nepovažuje však za možné nastalou situaci řešit navrhovaným nekoncepčním jednorázovým zásahem do základního právního předpisu upravujícího řízení před soudy v civilních věcech," stojí v předběžném stanovisku vlády. Věci veřejné tvrdí, že amnestie mohla přinést újmu možná až desetitisícům poškozených; nejcitelnější v případech zastavení trestních stíhání nebo soudních řízení. Tito poškození prý budou muset vymáhat nároky u civilního soudu od počátku.

Šéf opozičního klubu ČSSD Jeroným Tejc už dříve uvedl, že v případě poplatků VV kopírují nápad sociálních demokratů; vyslovil se proti právnímu zástupci zadarmo. Předseda poslanců ODS Marek Benda je skeptický k celé předloze, jde podle něho o nestandardní věc.

Stanovisko vlády nebude pro zákonodárce závazné. O předloze rozhodne Parlament. Kvůli článku amnestie, podle kterého se zastavují stíhání v kauzách táhnoucích se déle než osm let, u nichž možný postih nepřesahuje deset let vězení, čelí Hrad ostré kritice. Měl by se jím zabývat i Ústavní soud.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…