Zemanovi hrozí soud s Piráty, upozorňuje deník

09.02.2013 9:28

Česká Pirátská strana prezidentu podala žádost o zveřejnění informací o tom, kdo přesně připravoval amnestii. Kancelář prezidenta republiky však informace tají s poukázáním na to, že vyhlášení amnestie je ústavním právem hlavy státu a více není třeba dodávat. Jakub Michálek z Pirátské strany se však s takovouto odpovědí odmítá spokojit a chystá žalobu na prezidenta. Ta však zřejmě dopadne až na Klausova nástupce Miloše Zemana. Informuje o tom sobotní MF Dnes.

Zemanovi hrozí soud s Piráty, upozorňuje deník
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hrad není příliš nakloněn zveřejňování informací. Když novináři žádali zveřejnění platů spolupracovníků Václava Klause na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, musel ve věci zakročit i soud. Stejné to zřejmě bude i s bližšími informacemi o lednové amnestii Václava Klause. Žalovat Hrad se chystá jak Michálek z Pirátské strany, tak Lubomír Zaorálek z ČSSD, který zaslal na Hrad totožnou žádost o informace.

Žadatelé se nechtějí nechat odbýt. „Já se odvolám, a pokud to nebude nic platné, tak zvážím žalobu na prezidentskou kancelář,“ říká Zaorálek. Michálek, který podal žádost jako první, se chystá podat žalobu již příští týden. „Žalovaným je prezident republiky jako státní orgán. Takže je v podstatě jedno, kdo tím prezidentem je,“ říká Michálek.

Vyřešení tohoto problému tak zřejmě připadne až Klausovu nástupci Miloši Zemanovi, který o amnestii také vyjádřil pochybnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…