Vláda bude asi proti změnám v sociálních sdruženích

12.03.2012 13:20

Vláda se postaví patrně záporně k předloze koaličních poslanců, podle níž by se sdružení mohla přeměnit na obecně prospěšné společnosti. Autoři ji navrhli kvůli poskytování sociálních služeb; sdružení prý vykonávají tyto činnosti podle názoru ministerstva vnitra v rozporu se zákonem. Ministři návrh posoudí ve středu.

Vláda bude asi proti změnám v sociálních sdruženích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Unavený premiér Petr Nečas ve sněmovně

Kabinet v návrhu stanoviska uvádí, že problém je možné řešit podle nynější legislativy. "Přijetí zvláštního zákona by bylo nekoncepční, nesystematické a nepřispělo by k přehlednosti právního řádu," píše se v něm.

Závažné právní vady

Potíže jsou podle předkladatelů zákona v tom, že sdružení poskytují služby nikoli jen svým členům, ale i veřejnosti, což odporuje jejich zákonnému postavení. Protože sdružení poskytují služby širokému okruhu lidí, není podle autorů předlohy možné, aby je ministerstvo rozpouštělo. Novým zákonem by se ze sdružení mohly stát v případě souhlasu všech členů obecně prospěšné společnosti. O změně právní formy by se muselo rozhodnout do konce příštího roku.

Vláda v návrhu stanoviska píše, že předloha nebere v úvahu úpravu sdružení v novém občanském zákoníku, který bude platit od roku 2014. Návrh pěti koaličních poslanců sněmovního sociálního výboru prý trpí i závažnými právními vadami.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…