Vláda bude v pátek ráno narychlo schvalovat novelu o platech soudců

14.12.2012 7:17

Novelu, která stanovuje způsob výpočtu platů českých soudců od 1. ledna příštího roku, by na svém ranním mimořádném jednání měla schválit česká vláda. Sejde se přímo v Poslanecké sněmovně, kterou kabinet požádá, aby se návrhem zabývala ve stavu legislativní nouze.

Vláda bude v pátek ráno narychlo schvalovat novelu o platech soudců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády narozdíl od sněmovny vyniklo tedy hojnou účastí

Narychlo navržená úprava zákona o platech ústavních činitelů se bude týkat pouze platů českých soudců poté, co Sněmovna tento týden pod stůl shodila původní vládní návrh. Stejně jako původní i nová úprava počítá s koeficientem pro výpočet soudcovského platu ve výši 2,75násobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře.

Poslanci se nedohodli

Od mezd soudců se odvíjejí platy státních zástupců. Nyní platnou úpravu, podle níž se soudcovské platy vypočítávají, zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud. Poslanci tento týden nedokázali přijmout vládní návrh normy, která na rozhodnutí soudu reagovala. Novela totiž obsahovala také spornou možnost faktického zvýšení příjmů samotných zákonodárců.

Koeficient, který Ústavní soud na návrh samotných soudců zrušil, byl 2,5. I proti nově navrženému vyššímu koeficientu však mají soudci výhrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…