Vláda by měla do konce ledna dostat strategii romské integrace

13.01.2015 21:02

Vláda by měla do konce ledna dostat návrh nové strategie romské integrace do roku 2020 s opatřeními ve vzdělávání, bydlení, zdravotní péči, bezpečnosti či zaměstnávání. Na zlepšení situace Romů by v příštích letech Česko mohlo z EU využít miliardy korun. Novinářům to dnes řekl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něj se rozšíří i působnost vládní agentury pro začleňování. Pracovat by měla v 70 městech najednou. Informovala o tom ČTK.

Vláda by měla do konce ledna dostat strategii romské integrace
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chánově

Česko má koncepce k řešení situace Romů od konce 90. let. Poslední se týkala let 2010 až 2013. Strategie má na ni navázat a nepříznivý vývoj zvrátit. V republice totiž přibývá ghett, v nichž žijí převážně Romové. V těchto chudinských lokalitách bydlí třetina romské populace. Zatímco v roce 2007 bylo těchto míst kolem 300, podle expertů by jich nyní mohlo být o stovku víc. 

"Nelze očekávat jednoduchá a rychlá řešení. Je to na generace. Ambice je posouvat věci k lepšímu," uvedl Dienstbier. Podle něj musí být pro opatření ale dostatečná podpora ve státním rozpočtu, jinak nebudou fungovat. Ministr zdůraznil, že cílem je zlepšit podmínky pro všechny - vyloučené i ostatní obyvatele, na něž potíže s ghetty dopadají. 

Z EU by pak ČR mohla získat miliardy korun, a to ze tří programů. Z programu Zaměstnanost, Věda a výzkum a z integrovaného operačního, který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Peníze v nich na integraci jsou podle Dienstbiera vyčleněny. Příslušné rezorty už uzavřely memoranda o spolupráci. Výzvy k podávání žádostí o peníze se budou u všech tří programů koordinovat. 
    
"Koordinovaný přístup by se měl týkat obcí, kde je vyloučená lokalita. Řešily by se tak naráz všechny součásti problému, aby integrační politika byla efektivní," objasnil Dienstbier. 
    
S koordinací má pomoci vládní agentura pro začleňování, a to v sedmi desítkách obcí naráz. Prvních deset vybere do měsíce z míst, s nimiž v minulosti už spolupracovala. Další výběr by pak měl být v létě. 
    
Podle návrhu strategie by romské děti neměly končit ve "zvláštních školách", tedy v praktických školách pro lehce mentálně postižené. Ve školách by mělo působit také víc asistentů pedagogů. Víc peněz by mělo být na podporu romských středoškoláků a vysokoškoláků. 
    
Romové i jiné menšiny by měli dostat také větší podporu na úřadech práce. Stejně jako absolventi, dlouhodobě nezaměstnaní či rodiče malých dětí by měli patřit mezi upřednostňované skupiny. Víc využívat by se měly třeba i veřejně prospěšné práce. Situaci by mělo v chudších oblastech řešit i sociální podnikání. 
    
Stejný přístup jako ostatní by Romové měli mít i při získávání obecních či sociálních bytů. Bydlení v nevyhovujících ubytovnách by se mělo podle návrhu postupně "eliminovat". Počítá se i s posílením terénní práce či zdravotnickou osvětou. Strategie chce řešit i téma romského holokaustu a problém s vepřínem v Letech. 
    
Jednání o vypořádání připomínek se koná příští týden. Rezorty mají k materiálu řadu výhrad. "Nebudeme chtít moc ustupovat, strategie by pak byla bezzubá," řekla šéfka Dienstbierovy sekce lidských práv Martina Štěpánková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…