Vláda chce zrušit dávné smlouvy se Sovětským svazem

25.11.2013 18:30

Více než dvacet let po Sametové revoluci se rýsuje zrušení smlouvy mezi tehdejší ČSSR a Sovětským svazem, na jejímž základě socialistické Československo poskytlo Sovětům pozemky pro vybudování součástí obchodních zastoupení. Nyní na těchto pozemcích sídlí ruské soukromé firmy, které Česku neplatí nájem. Stát tak na situaci prodělává. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projedná vláda.

Vláda chce zrušit dávné smlouvy se Sovětským svazem
Foto: Hans Štembera
Popisek: vláda, ilustrační foto

V 90. letech Rusko bez souhlasu české vlády převedlo zapůjčené pozemky na soukromé společnosti v ruských rukou, do nichž se transformovaly někdejší sovětské podniky zahraničního obchodu. "Ruská technická střediska v ČR již po delší dobu neplní svůj účel, neboť jsou pronajímána svými ruskými vlastníky jiným společnostem ke komerčním účelům," uvádí vládní materiál, který má ČTK k dispozici.


Ruští vlastníci objektů v České republice se podle dokumentu mylně domnívají, že mohou i nadále využívat výhod, jako by budovy byly součástmi diplomatické mise, například osvobození od daní nebo nedotknutelnost místností. Pozemky na základě letité dohody také využívají bezplatně.


Česká i ruská vláda se proto při předběžných konzultacích rozhodly dosavadní kontrakt zrušit. Právní vztah k ruským soukromníkům poté bude ryze komerční. Ministerstvo zahraničí s nimi uzavře nájemní smlouvy a jedná se také o prodeji pozemků Rusům. "Délku jednání s ruskými vlastníky nelze reálně odhadnout. Diplomatický servis má na zřeteli, aby nájemní smlouvy byly uzavřeny v době co nejkratší," uvádí dokument.

 
Na základě smlouvy mezi SSSR a ČSSR uzavřené v 80. letech minulého století poskytlo tehdejší Československo pozemky v Praze - Stodůlkách a Brně - Žabovřescích pro vybudování technických středisek Sovětského svazu. Centra byla součástí obchodních zastoupení a měla sloužit spolupráci ve strojírenství.


SSSR na oplátku poskytl ČSSR obdobný pozemek v Moskvě, který česká strana po rozpadu státu přenechala v rámci dělení společného majetku Slovensku. Bratislava posléze technické středisko v Moskvě prodala ruskému soukromníkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…