Vláda komunistů stejně jednou přijde, míní politolog. Bude to zlé?

23.04.2012 9:18

Řada občanů volá po předčasných volbách v předtuše nástupu levicové vlády za účasti komunistů, kteří napraví křivdy dosavadních vlád a navrátí se ke štědrému sociálnímu státu. Jiní občané se možné vlády komunistů děsí. Politolog Stanislav Balík uvažuje nad tím, zda komunisté představují bezpečnostní riziko pro stát a zda skutečně dokáží zajistit, aby obrazně řečeno v naší republice létali pečení holubi rovnou do úst.

Vláda komunistů stejně jednou přijde, míní politolog. Bude to zlé?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Politolog Stanislav Balík má za to, že levicové vládě ČSSD a KSČM, se nevyhneme. Jednou na ni zkrátka dojde. Otázkou je, zda budou komunisté představovat riziko pro stát, s ohledem na jejich vazby na někdejší KGB, které zpochybňuje málokdo. Možné ale také je, že vláda ČSSD a KSČM, ať už přiznaná či skrytá, přispěje k tomu, že se komunisté pošpiní mocí stejně jako jiné strany a přijdou o lesk radikální neposkvrněné partaje.  Úvahu politologa o možné levicové vládě přináší dnešní Lidové noviny (LN).

Pečené holuby létající do úst nezajistí ani komunisté

„Přesto může mít jejich vládní angažmá, ať už v jakékoli podobě, přinejmenším jeden pozitivní vliv: může výrazně otupit potenciál komunistů jakožto protestní strany. Ani za vlády ČSSD a KSČM nezačnou létat pečení holubi do úst. Při současném stavu mezinárodního obchodu bude stále podobně těžké bránit tuzemský průmysl a zemědělství před konkurencí ze zahraničí. Vzhledem k odvěké slabosti člověka neodolat zlu zřejmě i někteří jejich představitelé podlehnou lákadlům moci. A z mesiášů slibujících spasit svět bude obyčejná ušpiněná politická strana. Leckdo se možná bojí ještě většího zregulování našich životů – popravdě řečeno, aby případná nová vláda trumfla dnešní EU, musela by se hodně činit," píše Balík.

Dodává, že ČSSD a KSČM spolu ve sněmovně kooperovali již jednou a to v době končící vlády premiéra Jiřího Paroubka (dnes NS-LEV 21), který se sice formálně opíral o skomírající koalici s lidovci a US-DEU, ale fakticky legislativní opatření prosazoval s KSČM. Zrušení Bohumínského usnesení, které ČSSD zapovídá spolupráci s komunisty, mělo tedy přijít už dávno.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…