Vláda naložila potravinářům. Zpřísnila pravidla prodeje nejvíce za patnáct let

11.12.2013 16:19

Vláda ve středu schválila velkou novelu zákona o potravinách, potvrdil to zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Materiál ministerstva zemědělství (MZe) byl už loni označen za největší změnu potravinového práva za 15 let. Novela mimo jiné zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Velcí obchodníci mají nově mít povinnost deklarovat, odkud pochází jejich zboží.

Vláda naložila potravinářům. Zpřísnila pravidla prodeje nejvíce za patnáct let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Návrh zákona měl být předkládán kabinetu s rozporem. Zásadní připomínka ministerstva zdravotnictví nebyla v rámci připomínkového řízení totiž vypořádána, vyplývalo z materiálu umístěného v knihovně připravované legislativy. Podle informace ČTK však sporný bod týkající se kompetencí k aktualizaci seznamu EU potravinářských přídatných látek MZe nakonec z návrh vyňalo, a tím umožnilo jeho schválení.

Oproti plánu se nesloučí Státní veterinární správa a potravinářská inspekce

Předchozí vláda premiéra Petra Nečase už v začátkem května materiál schválila a poslala do Poslanecké sněmovny. Z důvodu svého rozpuštění však Sněmovna nestihla materiál projednat. MZe pod vedením současného ministra a bývalého šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana materiál upravilo a znovu předložilo ministrům. Nyní jej musí projednat Sněmovna.

Na rozdíl od návrhu schváleného v květnu ten současný neobsahuje plán na sloučení Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Má naopak nad rámec původní novely například uzákonit, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli značit podíl hlavní složky výrobku a jméno výrobce.

Obchodní řetězce s tržbami přesahujícími pět miliard korun ročně mají nově mít povinnost informovat u vstupu do prodejen údaj o pěti hlavních zemích, ze kterých pochází zboží v jejich nabídce. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) v polovině listopadu tento záměr MZe označil za protiústavní. Zveřejňování údajů o zastoupení domácích potravinářských produktů na tržbách prodejců potravin s ročním obratem alespoň deset milionů eur je od letošního dubna povinné na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…