Vláda nejspíš podpoří zmírnění zákona o bezpečnostním materiálu

19.07.2014 16:17

Vláda zřejmě podpoří poslaneckou novelu, která zmírňuje podmínky zákona o nakládání s bezpečnostním materiálem. Uvádí to předběžné stanovisko pro pondělní zasedání kabinetu. Mírnější mají být podle předlohy požadavky na lidi, kteří nakládají s bojovými a speciálními vojenskými vozidly, vojenskými letouny, vrtulníky a bezpilotními prostředky bez zbraňových systémů.

Vláda nejspíš podpoří zmírnění zákona o bezpečnostním materiálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debata ministrů před jednáním vlády

Nově už by tito lidé neměli prokazovat bezpečnostní způsobilost a neměl by je prověřovat Národní bezpečnostní úřad. Zmírnit se mají i požadavky na střežení materiálu. Stupeň rizika při nakládání s uvedenými druhy bezpečnostního materiálu nedosahuje podle předkladatelů z řad poslanců ČSSD, ANO, KDU-ČSL a KSČM takového bezpečnostního rizika, který by vyžadoval prověření NBÚ. Současná právní úprava prý také klade na osoby nakládající s bezpečnostním materiálem nepřiměřené nároky, které jsou v některých případech dokonce vyšší než na držitele střelných zbraní.

Požadavky na zabezpečení materiálu jsou prý tvrdší než požadavky na zabezpečení zbraní

Současná tvrdá regulace podle autorů zatěžuje policii i NBÚ. Některé druhy bezpečnostního materiálu prý nejsou tolik rizikové, například historická vojenská technika nebo morálně zastaralé technologie.

Také požadavky na zabezpečení materiálu jsou prý tvrdší než požadavky na zabezpečení zbraní. Pro většinu lidí, jichž se to týká, jsou podle důvodové zprávy tyto požadavky likvidační, protože stojí mnoho peněz. Jde prý většinou o sběratele vojenské techniky.

Proto novela zákona, kterou podepsal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a o níž rozhodnou zákonodárci, ruší pevně vyjmenované požadavky na střežení materiálu. Jde například o nepřetržitou fyzickou ostrahu, kamery nebo umístění v trezorech. Nově se bude ukládat pouze povinnost zabezpečit materiál vhodným způsobem proti krádeži a zneužití. Způsob zabezpečení má odpovídat povaze a rizikům materiálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…