Vláda odkládá korespondenční volbu. Už by prý bylo moc obstrukcí

26.05.2023 9:21

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ještě před čtvrt rokem hřímala, že korespondenční volba bude prosazena v tomto volebním období, i kdyby měli vládní poslanci spát v lavicích jednacího sálu. Jenže teď se zdá, že všechno bude jinak…

Vláda odkládá korespondenční volbu. Už by prý bylo moc obstrukcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Ještě na počátku února tohoto roku předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ujišťovala své spoluobčany, že vládní pětikoalice prosadí korespondenční volbu za všech okolností. I kdyby měli koaliční poslanci ve Sněmovně spát. Zdůraznila, že korespondenční volba bude přijata v tomto volebním období.

„V tomto volebním období. Zcela jistě. Říkám to zcela s plnou odpovědností toho, že vím, že to není jednoduché prosadit skrze SPD a hnutí ANO, které tomu velmi brání. Ale i kdybychom měli nocovat v Poslanecké sněmovně, tak to prosadíme,“ zdůrazňovala v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jenže teď se zdá, že všechno bude jinak. Podle serveru Novinky.cz se vládní koalice obává dalšího kola obstrukcí. Zvlášť, když kupříkladu předseda SPD Tomio Okamura tvrdí, že je zavedení korespondenční volby v Česku v rozporu s Ústavou ČR.

„Korespondenční volba je v rozporu s ústavou, podle níž je volba do Sněmovny a Senátu tajná. Tak, jak Senát navrhuje korespondenční volbu, nezaručuje tajnost, protože lze identifikovat voliče s volebním lístkem,“ komentoval opakovaně korespondenční volbu Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podobně to vysvětluje i hnutí ANO.

„Volba má být svobodná na individuální bázi, což se může stát jen fyzickou volbou za plentou. Také má být anonymní, tajná, což se zase stane hozením lístku do urny. A má být i důstojná, tedy že jí věnuji nějaký čas – někam jdu a odvolím,“ uváděl opakovaně například poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Pětikoalice proto začíná počítat s tím, že na prosazení korespondenční volby neprojde. Za důležitější považuje např. prosazení konsolidačního balíčku.

„Obávám se, že s ohledem na opozicí avizované obstrukce konsolidačního balíčku či střetu zájmů k projednávání zákona reálně nedojde,“ řekl Novinkám šéf poslaneckého klubu hnutí STAN Josef Cogan.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tomu nevěřím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 26.05.2023 9:41:20
naopak si myslím, že korespondenční volbu projednají a prohlasují přednostně. Jsou sice bezbřeze hloupí, ale pud sebezáchovy (resp. pud záchovy koryt )jim říká, že bez cinknutých voleb jdou definitivně a nenávratně do ...do propadliště dějin.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…