Vláda podpořila novelu, která by měla snížit ceny mobilních dat

08.03.2017 13:05

Novela telekomunikačního zákona, která by měla podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vytvořit tlak na pokles cen mobilních dat, míří do Sněmovny. Na dnešním jednání ji podpořila vláda, informoval na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Předpis by měl víc chránit spotřebitele, zvýšit pravomoci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a také zajistit přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Operátoři tvrdí, že novela ceny jejich zákazníkům nesníží.

Vláda podpořila novelu, která by měla snížit ceny mobilních dat
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Politické strany se minulý týden dohodly na tom, že projednání návrhu ve Sněmovně zkrátí tak, aby změna mohla projít legislativním procesem před koncem volebního období. Schůzku zástupců stran sezval Sobotka, který je od března pověřen vedením ministerstva průmyslu a obchodu. Ve funkci ministra předtím skončil Jan Mládek (ČSSD), kterému Sobotka vyčítal právě postup v otázce cen mobilních dat.

Novela telekomunikačního zákona zkracuje čas na změnu operátora ze 42 na deset dní a zvyšuje pokuty udělované operátorům z nynějších 20 milionů korun až na deset procent z obratu firmy. Novinkou také je, že smlouvy s operátory budou muset obsahovat možný maximální rozsah jejich jednostranné úpravy a také povinnost operátora informovat spotřebitele o možnosti od smlouvy při změně podmínek bez sankcí odstoupit. Dosud se tak dělo jen při zhoršení podmínek smlouvy.

Z návrhu mělo naopak na doporučení legislativní rady vlády vypadnout ustanovení o možnosti poskytovat klientům jen takové slevy, které by měly firmy dopředu zahrnuté v ceníku. Návrh do novely dodatečně zapracoval bývalý ministr Mládek.

Novela také technicky upravuje přechod digitálního televizního vysílání DVB-T na nový standard DVB-T2, ke kterému by mělo dojít v únoru 2021. Zakotvuje pravidla fungování tzv. přechodových sítí nebo jejich financování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…