Vláda přerušila jednání o ochraně zemědělské půdy

26.06.2013 12:19

Vláda v demisi na dva měsíce přerušila jednání o novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a Státního fondu životního prostředí ČR. Vyplývá to z výsledků jednání vlády. Kabinet Petra Nečase se tak normou zřejmě už zabývat nebude. Prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval nového premiéra Jiřího Rusnoka a ten chce do 14 dnů sestavit novou vládu.

Vláda přerušila jednání o ochraně zemědělské půdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Návrh zákona navrhoval zpřesnit povinnosti vlastníků a nájemců zemědělské půdy, stanovit povinnosti při zajištění protierozní ochrany půdy a upravit systém hodnocení znečištění půdy škodlivými látkami. Novela, kterou připravilo Ministerstvo životního prostředí, dále měla uložit opatření k nápravě nebo uchování dat o kvalitě půdy. Reagovala i na přijatou strategii a projednávanou rámcovou směrnici EU pro ochranu půdy a na české právní prostředí, například na katastrální zákon, zákon o zemědělství nebo stavební zákon.

Návrh řešil i pokuty za porušení zákona

Norma také upravovala kompetence orgánů ochrany zemědělského půdního fondu. Například měla snížit administrativní i finanční zátěž tím, že zruší jeden stupeň státní správy, a to správu vykonávanou pověřenými obecními úřady.

Návrh řešil i pokuty za porušení zákona. Pokuta by se měla pohybovat do deseti milionů korun. Pokuty, které by udělila inspekce, by šly do rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR. Pokuty udělené obecním úřadem s rozšířenou působností by se dělily rovnoměrně mezi obec a státní fond.

Zákon je účinný od roku 1992, zásadněji byl novelizován před třemi lety, kdy se zavedlo podstatné navýšení odvodů za odnětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu. To bylo jedním z nástrojů k řešení dopadů zvýšení cen energie zapříčiněné nárůstem produkované elektřiny z obnovitelných zdrojů. Touto poslední novelizací se upravila pouze výše odvodů a jejich alokace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…