Vláda přerušila jednání o ředitelství státní služby

23.04.2014 17:02

Vláda na dva týdny přerušila jednání o vytvoření generálního ředitelství státní služby. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Důvodem je podle něj mimo jiné to, že koalice se dosud neshodla na finální podobě zákona o státní službě, který se vznikem ředitelství počítá.

Vláda přerušila jednání o ředitelství státní služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Podle Sobotky se vláda také musí shodnout na vytvoření tabulkových míst pro zaměstnance ředitelství. Pokud má být zákon účinný od ledna 2015, je podle premiéra potřeba, aby ředitelství začalo fungovat ve druhé polovině letošního roku.

Koaliční návrh zákona počítá se vznikem generálního ředitelství státní služby se zhruba 30 úředníky. Ředitelství by mělo mimo jiné sjednocovat pravidla pro výkon služby ve všech úřadech a organizovat vzdělávání úředníků. Na jednotlivých úřadech by pak měli působit státní tajemníci se sedmiletým funkčním obdobím.

Řadu let odkládaný služební zákon, který má odpolitizovat státní správu, je jedním z nejstarších ústavních dluhů České republiky. Česko je jedinou zemí Evropské unie, která zákon o státní službě nemá. Koaliční návrh zákona ještě nezískal definitivní podobu, v některých bodech přetrvávají spory.

O přípravě zákona v úterý jednal s prezidentem Milošem Zemanem místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Shodli se na tom, že koalice by měla zintenzivnit práce na přípravě zákona. Podle Bartoška chybí domluvit pozici náměstků na ministerstvech a definovat výběrové komise. Ohledně náměstků se diskutuje mimo jiné o tom, kolik jich má na jednotlivých ministerstvech vlastně být a zda mají být političtí, nebo odborní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…