Vláda projedná nové zdanění hazardu a energetické štítky budov

29.02.2012 6:24

Vláda dnes projedná návrh nového zákona o provozování sázkových her, který hry dělí na povolované a ohlašované. Řeší také zcela nově zpoplatnění provozovatelů sázkových her, když dosavadní poplatky a odvody nahradí daní ze sázkových her. Kabinet se bude zabývat také novelou o hospodaření energií, která upravuje povinnost opatřit budovy zvláštním štítkem o energetické náročnosti.

Vláda projedná nové zdanění hazardu a energetické štítky budov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake hlasuje

Ministerstvo financí navrhuje 20procentní sazbu daně z částky, o kterou úhrn všech vkladů v jednotlivých sázkových hrách převyšuje úhrn vyplacených výher. V případě her provozovaných prostřednictvím technických zařízení obsluhovaných přímo účastníkem hry, tedy typicky herních automatů, bude navíc z každého zařízení hrazena částka 55 Kč denně.

Sázkové společnosti se bouří

K povolovaným sázkovým hrám má náležet většina druhů loterií a jiných podobných her, včetně turnajů v karetních hrách. Ohlašované hry mají podle návrhu zahrnovat spotřebitelské sázkové hry a tomboly, u nichž úhrn výher přesahuje 100.000 Kč. Sázkové a herní společnosti s většinou návrhů nesouhlasí a poukazují na časté právní změny v odvětví.

Novela zákona o hospodaření energií zavádí pro vlastníky nemovitostí, které chystají k prodeji či pronájmu, zřejmě od příštího roku povinnost opatřit budovy zvláštním štítkem o energetické náročnosti. Novostavby jsou tímto způsobem označovány od roku 2009. Opatření souvisí s evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov.

Kabinet bude mít na stole také poslanecký návrh na vydání zákona o důchodovém spoření a zákona o doplňkovém penzijním spoření či zprávu o inflaci, kterou předkládá guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…