Vláda projedná případ Vrbětice a protikoronavirová opatření

19.04.2021 6:30

O možném zapojení ruské tajné služby do explozí v muničním areálu ve Vrběticích bude dnes odpoledne jednat vláda. Zprávu k tomu předložila Bezpečnostní informační služba (BIS), premiér Andrej Babiš (ANO) by ji chtěl zveřejnit. Vláda se zřejmě bude zabývat i dopady případu na dukovanský tendr a reakcí na ruské vyhoštění pracovníků ambasády ČR v Moskvě. Ministři by měli probírat také aktuální stav epidemie koronaviru a plány na úpravy nynějších protiepidemických opatření.

Vláda projedná případ Vrbětice a protikoronavirová opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strakova akademie- sídlo vlády ČR

Česká vláda v reakci na informace o podílu tajné služby GRU na dvou explozích munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 rozhodla o vyhoštění 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Rusko následně vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který nyní vede i ministerstvo zahraničí, řekl, že přehnaná ruská reakce může vést k dalším krokům ze strany ČR.

Babiš i Hamáček se také vyslovili proti účasti ruské společnosti Rosatom na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Vláda může firmu vyřadit ze seznamu uchazečů, které čeká bezpečnostní prověření.

Opatření proti epidemii se v České republice naposledy měnila s koncem nouzového stavu 12. dubna. Skončil zákaz cestování mezi okresy nebo nočního vycházení. Do škol se vrátili žáci prvního stupně a do školek předškoláci. Podle ministrů by mělo mezi jednotlivými kroky při rozvolňování vždy 14 dní, aby byl čas vyhodnotit dopady předchozích úprav. Babiš v pátek odmítl, že by už existovaly konkrétní návrhy či sliby. V neděli premiér uvedl, že koncem týdne by se mohl rezervační systém pro očkování proti nemoci covid-19 rozšířit na lidi ve věku od 60 let. O stavu epidemie bude jednat i dopolední vládní rada pro zdravotní rizika.

Kabinet rovněž projedná návrh ČSSD na změny zákoníku práce či úpravu nařízení, která by ztížila zkoušku z češtiny pro cizince ze zemí mimo EU usilující v ČR o trvalý pobyt. K předloze, kterou chce ČSSD zkrátit pracovní týden, stanovit minimální mzdu ve výši poloviny mzdy průměrné a zavést nejméně pětitýdenní dovolenou, by měl podle návrhu vládních legislativců zaujmout kabinet negativní stanovisko. Novelu v připomínkovém řízení podpořila ministerstva práce a vnitra vedená ČSSD, ministerstva financí a průmyslu a obchodu v čele s představiteli ANO se stejně jako zaměstnavatelské svazy postavila proti.

Nesouhlasné stanovisko patrně zaujme vláda k návrhu poslanců TOP 09, který má podpořit dobrovolnictví tím, že zpřístupní kompenzační bonus lidem, kteří vykonávají dobrovolnickou činnost v sociálních či zdravotních službách. Vláda projedná i úpravu nařízení o seznamech návykových látek nebo zprávu o přechodu digitálního televizního vysílání na standard DVB-T2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…