Vláda schválila mandát pro premiéra na jednání Evropské rady

22.06.2017 10:12

Vláda na schůzi ve středu 21. června 2017 schválila mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku na jednání Evropské rady, které se uskuteční ve čtvrtek a pátek 22. a 23. června v Bruselu. Lídři EU budou jednat o posilování bezpečnosti, dokončování vnitřního trhu, obchodní politice či migraci a reformě azylového systému. Na okraj jednání Evropské rady se uskuteční setkání ve formátu EU27 k otázkám souvisejícím s brexitem.

Vláda schválila mandát pro premiéra na jednání Evropské rady
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Hlavy států a předsedové vlád členských zemí budou první den červnového summitu řešit otázku posilování vnitřní bezpečnosti EU a prohlubování spolupráce v obranné politice. Spolupráci v obraně považuje česká vláda za klíčové téma pro budoucí směřování EU. Důležitým příspěvkem z české strany byla Pražská konference o obraně a bezpečnosti, kterou Praha hostila 9. června.

Dalším tématem prvního dne budou vnější vztahy EU a Pařížská dohoda o klimatických vztazích. Závěr čtvrtečního večera pak bude patřit diskusi ve formátu EU27 k otázkám souvisejícím s vyjednáváním o vystoupení Velké Británie z EU. 

Druhý den Evropské rady se bude věnovat ekonomickým otázkám, obchodu a migraci. V hospodářské oblasti se představitelé členských států zaměří na dokončování vnitřního trhu. Prioritou české vlády v této otázce je důsledné dodržování platných pravidel, odstraňování zbývajících bariér na vnitřním trhu a zabraňování vzniku nových překážek. Předseda vlády bude na jednání prosazovat, aby toto téma bylo zohledněno v závěrech Evropské rady.

V oblasti migrace budou lídři EU jednat o podobě Společného evropského azylového systému. Pro Českou republiku je v té souvislosti zásadní, aby byl nový systém založen na shodě všech členských států a aby se EU vyvarovala rozhodování o opatřeních, která štěpí evropskou jednotu. V oblasti migrace zůstávají pro ČR nadále prioritami ochrana vnějších hranic, účinné azylové procedury, spolupráce se třetími zeměmi a zefektivnění návratových politik.

Ještě před začátkem Evropské rady se uskuteční tradiční koordinace zemí Visegrádské skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…