Vláda se u nás správně inspiruje, ale je laxní. Takže lichváři a paraziti zase podojí miliony, čílí se Okamura

02.07.2014 22:27

Předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura vítá novelu zákona o hmotné nouzi, nižší sazbu DPH na léky, knihy a dětskou výživu i slevu na dani pro pracující důchodce. Tedy návrhy zákonů, na kterých se dnes dohodla vládní koalice, a která bude následně projednávat Poslanecká sněmovna. Při hodnocení vládních návrhů nezapomněl pochválit ani svoje hnutí.

Vláda se u nás správně inspiruje, ale je laxní. Takže lichváři a paraziti zase podojí miliony, čílí se Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Tomio Okamura

 „V základních principech se vládní novela zákona o hmotné nouzi shoduje s návrhem hnutí Úsvit, který jsme jako funkční řešení předložili do Sněmovny už na konci minulého roku po konzultaci se starosty obcí postižených koncentrací nepřizpůsobivých občanů,“ komentuje Okamura ve svém tiskovém prohlášení novelu vládní koalice. Vláda navíc prý zákon Úsvitu ústy ministra Dienstbiera tehdy veřejně odmítla pod záminkou, že do dvou měsíců připraví návrh vlastní. Což se podle Okamury nestalo. „Od slibu ministra uplynuly již čtyři měsíce,“ rýpl si do Dienstbiera.

Celý text Tomio Okamury ZDE

„Ročně se na příspěvky na bydlení vyplatí 10 miliard korun - takže nejen vláda ale i my občané si umíme spočítat, že spekulanti s lidskou bídou si i letos přijdou za každý promarněný měsíc kvůli laxnosti vlády na další miliony z naší společné kapsy - a to naprosto neoprávněně a zbytečně,“ kritizuje laxnost vlády. Navíc prý podle regionálních politiků vládní novela nic neřeší. Nadále prý budou moci vznikat ubytovny bez toho, aby je kdokoli mohl regulovat.

Vláda svojí nečinností chrání lichváře a spekulanty

„Vláda, přesněji zřejmě někteří její členové, dosud neuměli nebo dokonce nechtěli najít rychlé a přímé řešení pod záminkou ochrany práv diskriminovaných menšin. Neuvědomují si přitom, že neřešením problému nechrání Romy nebo chudé, ale úplně jinou menšinu - menšinu lichvářů a spekulantů,“ uvádí.  

Zákon jako takový je však podle předsedy Úsvitu přece jenom třeba a i z tohoto hlediska Okamura kvituje snahu ministryně Tominové a vládní novelu zákona. Úsvit se však podle něho pokusí novelu ve Sněmovně přepracovat tak, aby „jednou pro vždy skoncoval se zneužíváním státních příspěvků na bydlení a s parazitováním na chudobě.“

Úsvit podpoří i další vládní návrhy

 Vládní plán zavést nižší sazba DPH na léky, knihy a dětskou výživu může podle Okamury ve Sněmovně počítat s podporou poslanců Úsvitu, i přesto, že k němu má předseda hnutí výhrady. „Tento krok určitě vítáme, protože ulehčí především rodinám a starším lidem. Nelíbí se nám ale, že ze seznamu vypadly dětské pleny. Nejsem si vůbec jistý, jestli premiér Sobotka vyvinul dostatečné úsilí, aby pro nás v EU vyjednal potřebnou výjimku,“ říká.

 A vítá i znovuzavedení slevy na dani pro pracující důchodce, což  je jednou z priorit volebního programu Úsvitu. Ta totiž „dává důchodcům alespoň možnost zlepšit svoji neutěšenou situaci, kterou bohužel nenapraví ani vládní plošná procentuální valorizace důchodů o 1,8%, kdy lidem s nejnižšími důchody dojde k navýšení o pouhé desítky korun,“ uvádí. Hnutí rovněž souhlasí se zvýšením slevy na dani za druhé a třetí dítě i se zavedením porodného na druhé dítě.

„Budeme prosazovat,  aby se všechny tyto návrhy projednaly již na nejbližší mimořádné schůzi Sněmovny v půlce července tak, aby všechny tyto úlevy pro občany mohly platit už od začátku nového roku,“ uzavírá Okamura své tiskové prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…