Vláda si asi chce koupit úplně všechny, rozčiluje se ekonom

26.09.2014 10:06

Aleš Rod, ředitel Centra ekonomických a tržních analýz, přispěl na názorovou stránku Lidových novin komentářem s názvem „Zadlužením k bohatství?“. Upozorňuje v něm na velkou obsahovou ambicióznost, nikoli ambicióznost v hospodárnosti, státního rozpočtu na příští rok. Rozpočet podle autora vypadá, jakoby si vláda chtěla koupit úplně všechny.

Vláda si asi chce koupit úplně všechny, rozčiluje se ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Trezor, ilustrační foto

Aleš Rod reaguje na návrh státního rozpočtu, který vláda už poslala do sněmovny a zdůrazňuje, že jde už v pořadí o dvacátý deficitní rozpočet. Tentokrát dělá schodek 100 miliard korun. Autor konstatuje, že v absolutních hodnotách se příjmové i výdajové položky rozpočtu 2015 oproti schváleným hodnotám letošního roku opět zvýšily. „To neznamená nic jiného, než že prostřednictvím rozvětvených struktur tuzemského eráru zas proteče větší objem prostředků z našich kapes,“ píše Rod.

Poukazuje také na fakt, že prognózy ohledně hospodářského růstu jsou pozitivní, a připomíná řadu okolností, které prezentuje vláda, jako například audity hospodaření, tlak na úspory i odpor k plýtvání jednotlivých rezortů. „Opravdu nešlo s těmito pozitivními impulzy naložit jinak než nás zadlužit o dalších sto miliard korun?“ ptá se Rod.

Všichni by si měli polepšit

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že rozpočet se soustředí na programové priority vlády. Jenže podle ředitele Centra ekonomických a tržních analýz vypadá, jakoby si vláda chtěla koupit úplně všechny. „Zvýšíme investice, vytvoříme pracovní místa, zabezpečíme seniory, stabilizujeme zdravotnictví a sociální služby, zvýšíme investice do dopravy, snížíme daně rodinám s dětmi, zvýšíme odměňování pracovníkům ve státním sektoru, zlevníme léky… Člověk by až skoro myslel, že parlamentní volby klepou na dveře,“ píše Aleš Rod.

V souvislosti s připravovaným rozpočtem autor ještě upozorňuje na fakt, že zmíněné cíle, a to ať již budou splněny nebo ne, vytvoří i v příštích letech tlak na kontinuální růst veřejných výdajů a na dohled se prý blíží dluh ve výši dvou bilionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…