Vláda souhlasila, aby měly tajné služby přístup k přiznáním daní

16.01.2013 10:52

České tajné služby by měly mít možnost nahlížet do daňových přiznání, rozhodla vláda. Dnešní podpora návrhu novely zákona o zpravodajských službách, o které informovaly zdroje obeznámené s jednáním kabinetu, by podle podkladů pro jednání kabinetu měla pomoci minimalizovat ekonomická rizika pro Českou republiku.

Vláda souhlasila, aby měly tajné služby přístup k přiznáním daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byl mimo jiného i návrh změny zákoníku práce

Novela, kterou nyní posoudí parlament, předpokládá prolomení mlčenlivosti daňových správců z Generálního finančního ředitelství směrem ke zpravodajským službám. "S přístupem k údajům, které v rámci své činnosti shromažďují orgány daňové správy, by bylo často možné prokazatelným a nezvratitelným způsobem rozkrýt identitu netransparentních subjektů," stojí v předkládací zprávě k materiálu.

Stát dosud nemá možnost ověřit původ finančních prostředků, které byly například potřeba ke koupi státního majetku či majetku, jehož ziskovost je závislá na rozhodování státních institucí. Obdobně zatím nebylo v silách tajných služeb ověřit, že jsou pravdivé informace, které o sobě poskytují soukromé společnosti se zájmem například o strategické státní zakázky.

V rozporu se zásadou

Proti potřebě tajných služeb získávat informace, které jsou nyní kryté povinností mlčenlivosti správců daně, ale stojí zásada co nejmenšího počtu výjimek, kdy má být plátcům zaručeno, že jimi poskytnuté informace jsou v co největší šíři chráněny. Důvodem pro dodržování této zásady je podle ministerstva financí také snaha o co nejúčinnější výběr daní.

Materiál, který kabinetu předložil premiér Petr Nečas (ODS) a šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang, počítá s tím, že informace by službám poskytovalo jen Generální finanční ředitelství, nikoliv jemu podřízené nižší orgány daňové správy. České právo dosud umožňovalo jen opačný tok informací, od tajných služeb k daňové správě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …