Vláda souhlasila s návrhem. Pražský vrchní soud povede exministr Bureš

31.10.2012 19:02

Vláda ve středu souhlasila s návrhem ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), aby v čele Vrchního soudu v Praze stanul od počátku příštího roku exministr Jaroslav Bureš. Jmenovat jej musí prezident Václav Klaus.

Vláda souhlasila s návrhem. Pražský vrchní soud povede exministr Bureš
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 

 

Osmapadesátiletý Bureš je nyní na pražském vrchním soudu místopředsedou, jeho současný předseda Vladimír Stibořík ve funkci končí. "Jedná se o velmi zkušeného justičního funkcionáře a soudce. Pod jeho vedením se zvýšila odbornost civilních soudců," pochválil Bureše podkladový materiál pro středeční jednání kabinetu.

Muže, který byl v letech 2001 až 2002 a 2004 až 2005 ministrem spravedlnosti, do funkce předsedy soudu vybrala výběrová komise. Podle týdeníku Respekt byl Bureš jediným přihlášeným.

Dlouholeté zkušenosti s justicí

Podle vládní zprávy má Bureš dlouholeté zkušenosti z fungování soudů i z řídící práce. "Vystupuje klidně a uvážlivě. Je výborně připraven pro funkci předsedy Vrchního soudu v Praze," stojí ve vládních podkladech. Bureš, který v justici působí od roku 1980, je podle materiálů významnou osobností v oblasti legislativy, civilního práva hmotného i procesního práva.

"Je znám celé odborné veřejnosti z rozhodovací, přednáškové i publikační činnosti," uvedla výběrová komise, která také zdůraznila, že Burešovo důstojné a profesionální vystupování podtrhuje celkový výborný dojem.

Dosavadní šéf soudu Stibořík se z funkce rozhodl odejít kvůli svému věku, úřad o tom informoval již v červnu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…