Vláda už má plán, jak bojovat proti korupci

21.10.2014 22:13

Vládní rada proti korupci se dnes sešla na prvním jednání. Sestavila návrh koncepce boje s korupcí a akční plán na příští rok. Počítá třeba s novým zákonem o státním zastupitelství a o zadávání veřejných zakázek, s prokazováním původu majetku nebo nastavením jasných pravidel pro financování politických stran. Po jednání rady to na tiskové konferenci řekl předseda rady a ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Vláda už má plán, jak bojovat proti korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na vytvoření rady se dohodla vládní koalice. Má 18 členů, mimo jiné v ní zasedají místopředsedové vlády Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Členy jsou i zástupci neziskových organizací, například Martin Kameník z Oživení nebo Radim Bureš z Transparency International (TI).

Akční plán boje s korupcí na rok 2015

„Zatímco v oblasti faktického odhalování korupce, tedy represe, se za poslední dobu učinilo mnoho pozitivního, v oblasti její prevence výrazně pokulháváme," poznamenal Dienstbier. Rada se podle něj chce v boji s korupcí soustředit na menší okruh opatření, která půjde lépe kontrolovat. Za úkol si proto zadala vytipování oblastí, které jsou pro tuto problematiku nejzásadnější.

Akční plán boje s korupcí na rok 2015 počítá třeba s novelou zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci, s novým zákonem o státním zastupitelství, širším zpřístupnění elektronické knihovny legislativního procesu veřejnosti nebo závaznými standardy pro nominace zástupců státu do obchodních společností a státních podniků.

Podle Zemana má zřízení rady smysl, pokud se bude zabývat konkrétními otázkami boje proti korupci a dávat vládě svá doporučení. „Jestli to tak dělat nebude, pak by byla zbytečná. Ale prozatím, jak probíhala diskuze, mi přišlo, že diskuze byla věcná," poznamenal Zeman. Jednou z prvních věcí, kterou by se rada měla zabývat, je podle něj otázka zadávání veřejných zakázek.

Prý by mohlo být i líp

Zřízení rady přivítal i Bureš z TI, podle kterého podobná platforma v minulosti chyběla. V Česku podle něj není problém v korupci středních úředníků. „Běžný občan se nesetkává s požadavkem, aby dal úplatek, tak strašně často," řekl ČTK a Českému rozhlasu. Větší problém vidí při styku veřejné správy a podnikatelů. Podle Bureše je v posledních letech znát posun. Jako pozitivní vidí to, že se policie a státní zastupitelství pustily do „lovu velkých ryb". „Na druhou stranu je třeba říct, že řada důležitých systémových zákonů, které má vláda v programovém prohlášení, zatím nejde tak, jak bychom si představovali," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…