Bordel, rozkradené stříbro, marast. Takhle nás vychovali komunisti, láteří profesor Janouch

17.10.2014 11:06

Jadernému fyzikovi a zakladateli Charty 77 Františku Janouchovi se ve Švédsku žije mimo jiné líp i proto, že v tamní společnosti vládne pořádek. My jsme si prý po revoluci nechali rozkrást majetek, což je dnes znát na špatné morálce lidí. A svůj díl viny na tom údajně nesou i politici, především Václav Klaus. Uvedl to v rozhovoru pro páteční přílohu Lidových novin.

Bordel, rozkradené stříbro, marast. Takhle nás vychovali komunisti, láteří profesor Janouch
Foto: ČT
Popisek: František Janouch

Na Švédsku se Františku Janouchovi líbí krásná příroda, slušní lidé, spořádaná státní administrativa či minimální korupce. A také pořádek ve společnosti, kterému se prý Česku nedostává.

„Bordelu“ v české společnosti podle Janoucha položil základy komunistický režim. „Podívejte se, tento národ žil desítky let v naprosto nenormálním prostředí. Vzpomínáte si na heslo ‚Kdo nekrade, ten okrádá rodinu‘? Komunismus byl zločinecký systém a tehdejší nomenklatury měly všechno, co chtěly,“ vzpomíná Janouch. Po sametové revoluci byly nadělány kardinální chyby, zejména při privatizaci, které „marast“ posunuly dále. „A pak se na chvíli zhaslo světlo a my jsme si nechali rozkrást rodinné stříbro a vytvořili ohromné sociální rozdíly. Myslím si, že je to chyba hlavně Václava Klause,“ ukázal na bývalého prezidenta.

Morálka ve společnosti tak podle něj není dobrá, jeho samotného nejvíce deprimuje chorobná touha zbohatnout za každou cenu. A politici, kteří by měli jít lidem dobrým příkladem, selhávají. „Podívejte se, co se tady děje. Odchází Václav Klaus z prezidentského úřadu a dá amnestii všem, kteří rozkradli tuto zemi,“ říká zakladatel Charty 77.

Prezidenta Zemana považuje jaderný fyzik za velmi inteligentního člověka, který si ovšem někdy na svoje prezidentství příliš hraje. „Kdybych byl na jeho místě, tak bych asi více zasahoval do korupčních věcí a odstraňování těch nejodpornějších rysů společnosti, která se za 25 let v tomto ohledu vyvíjela velice negativně,“ doporučil Zemanovi.

Svět musí Rusku říct NE

Nakonec se vyjádřil i k situaci na Ukrajině. Ukradením Krymu si údajně Rusko splnilo jednu ze svých ambicí, protože pro Rusy byl Krym jediná černomořská oblast, kterou milovali. A těžko se smiřovali s tím, že Chruščov ve chvíli opilosti nebo jako nějaké gesto, dal Krym Ukrajině. Anektováním Ukrajiny ale prý Rusové porušili mezinárodní práva a dohody, a tak by měl svět Rusku říci, že tohle dělat nemůže. „Jenomže na to už je dneska pozdě,“ posteskl si. A politici, kteří nedokážou pojmenovat situaci na Ukrajině, se prý Ruska bojí. „Ale taková politika vede vždy ke špatnému konci,“ varuje Janouch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…