Vlády zneužívají BIS, aby měly vliv, myslí si většina lidí

17.03.2012 5:46

Nadpoloviční většina obyvatel České republiky je toho názoru, že vlády, z titulu kontrolního orgánu, zneužívají služeb Bezpečnostní informační služby (BIS), a to za účelem získání politického vlivu a boje s politickými konkurenty. Jako nedůvěryhodnou instituci vnímá BIS více jak dvě pětiny veřejnosti.

Vlády zneužívají BIS, aby měly vliv, myslí si většina lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

Bezpečnostní informační službu, tedy jednu z nejmocnějších institucí, považuje za důvěryhodnou pouze 33,5 procenta respondentů. Nadpoloviční většina lidí (52 procent), se nedomnívá, že by BIS dodržovala jednu ze svých základních zásad, a sice zastávání přísně apolitických pozic. Ostatně jistá servilita vůči politikům bývá předmětem kritiky stávajícího ředitele BIS Jiřího Langa.

Je BIS napojena na organizovaný zločin?

Vice jak polovina respondentů (51,5 procenta) je toho názoru, že vláda nedokáže zajistit takovou míru kontroly BIS, aby byla plně eliminována možnost zneužití této organizace. Podle názoru 50,1 procenta dotázaných je možné, že by Bezpečnostní informační služba mohla být i pod kontrolou osob napojených na organizovaný zločin.

Více jak pětina dotázaných (22,5 procenta) považuje BIS za nedůvěryhodnou. Podle mínění 52,9 procenta dotázaných vláda zneužívá BIS jako mocenský nástroj, a to za účelem dosažení či zvýšení politického vlivu nebo boje s politickými konkurenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…