Vnitro chce myslivcům nechat zbraně i bez lístku. To bude pytláků, křičí myslivci

08.09.2012 16:59

Ministerstvo vnitra chce zmírnit podmínky pro držení loveckých zbraní. Podle současné úpravy jsou držitelé mysliveckého lístku povinni po propadnutí lístku zbraň odevzdávat. Podle návrhu by si ji však mohli ponechat. Myslivci jsou návrhem zděšeni.

Vnitro chce myslivcům nechat zbraně i bez lístku. To bude pytláků, křičí myslivci
Foto: stepanovice.cz
Popisek: Myslivost - ilustrační foto

„Stávající povinnost je problematická v případech, kdy osoba po určitou dobu lovecký lístek nedrží, přestože by v budoucnu měla zájem být opět držitelem a lovit,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Denisa Čermáková . Právě těmto lidem by novou úpravou měla být usnadněna práce.

Se záměrem však zásadně nesouhlasí sdružení myslivců. „Nic nám to neusnadní, usnadní to jenom činnost pytlákům,“ rozčiluje se Jaroslav Kostečka z Českomoravské myslivecké jednoty. Podle něj se tímto způsobem budou moci dostat k lovecké zbrani téměř všichni. Už nyní prý mnozí úpravu obcházejí tím, že si lovecké zbraně pořizují na sportovní účely.

Ministerstvo: Dvě nazávislé věci

Podle ministerstva však mohou pytláci získávat zbraně různými cestami a s předpisy pro legální držení zbraní to nijak nesouvisí. „Na počty pytláků a způsob vydávání loveckých lístků je tedy nutné pohlížet jako na dvě na sobě v zásadě nezávislé skutečnosti,“ říká mluvčí Čermáková.

Podle myslivců navíc změnou ustanovení vznikne kategorie držitelů zbraní, kteří nebudou pojištěni. Povinné pojištění totiž mají jen certifikovaní myslivci, vojáci a policisté.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…