Vnitro nechce převádět úředníky povolující stavby z obcí na stát

22.12.2019 11:16

Ministerstvo vnitra vedené šéfem sociálních demokratů Janem Hamáčkem doporučí na prvním zasedání vlády po Novém roce nepřevádět úředníky zabývající se povolováním staveb z obcí na stát. Podle analýzy, kterou má ČTK k dispozici, odkáže na vysoké náklady spojené s přesunem až 13.500 úředníků a spisů. Náklady vyčíslilo od dvou do 32 miliard. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) připravující změny stavebního zákona míní, že analýza zahrnuje i nereálné krajnosti.

Vnitro nechce převádět úředníky povolující stavby z obcí na stát
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Vnitro jednorázové náklady vyčíslilo na 2,2 miliardy v minimální variantě. V maximální verzi by se vyšplhaly na 32 miliard korun, počítá totiž s výstavbou budov za 29 miliard korun. Každoroční náklady se podle studie zvednou o 2,3 až 2,7 miliardy korun. Podle Dostálové je maximální částka nereálná.

„Samozřejmě analýza ministerstva vnitra jde do hypotetických úvah, že bychom úřady postavili někde na zelené louce, to se nikdy nestane. Počítáme s částkou dvou až třech miliard na transformaci a digitalizaci,“ řekla Dostálová ČTK. I autoři návrhu si dali zpracovat studii nákladů, uvedla. V některých vyčíslených nákladech se podle Dostálové s analýzou vnitra neliší.

Podle nového stavebního zákona by měla v Česku vzniknout dvoustupňová povolovací soustava v čele s Nejvyšším stavebním úřadem, pod nímž mají vzniknout krajské stavební úřady, které budou mít v obcích pobočky. Nyní je v ČR 730 stavebních úřadů. Případný pokles stavebních řízení na polovinu během přeměny stavebních úřadů může pro ekonomiku znamenat podle analýzy vnitra ztrátu až 204 miliard korun, tedy 3,5 procenta HDP.

Dokument varuje, že paralýza úřadů způsobená problémy s přesunem zaměstnanců a materiálu může trvat rok až rok a půl. Pokles produkce podle autorů nebude okamžitý, lze na něj pohlížet jako na ušlý zisk. Při propočtech vycházeli z předpokladu, že milion investovaný ve stavebnictví má potenciál zvýšit produkci ČR až o 3,09 milionu korun. Na riziko, že by mohl nový stavební zákon spojený s přesunem agendy zastavit povolování staveb na rok až dva, upozornila výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

„Současný systém výkonu stavební agendy ve spojeném modelu je třeba reformovat. Je však nutné tak činit ve shodě s územními partnery a dotčenými subjekty centrální veřejné správy. Z tohoto pohledu se jeví jako vhodnější dokončit nejdříve reformu procesu a následně zhodnotit nutnost reformy institucionální struktury,“ shrnuje předloha. Dodává, že institucionální stránce přeměny stavebního práva ministerstvo pro místní rozvoj nevěnovalo při přípravě patřičnou pozornost.

Návrh nového stavebního zákona má urychlit a zjednodušit povolování staveb. Připomínkové řízení skončí v pondělí 23. prosince. Zákon, který má řadu kritiků, by měl podle plánu vlády platit od roku 2021 a pomoct zrychlit výstavbu. Podle kritiků nahrává developerům a popírá veřejné zájmy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…