Vojáci NATO přihlíželi únosu novináře, ten zmizel. Teror, šikana a vyhánění. Srbská novinářka popsala realitu Kosova

16.09.2023 10:37 | Komentář

Únosy novinářů za přihlížení vojáků NATO, každodenní teror, nespravedlnost, zákaz dovozu léků, jídla či učebnic pro děti. Jaký je život Srbů na území Kosova a Metohije? Přesný obrázek nedávné minulosti i současné těžké situace, které pořád eskaluje, podala na srbském velvyslanectví v Praze skupina ze srbského vydavatelského domu Jedinstvo.

Vojáci NATO přihlíželi únosu novináře, ten zmizel. Teror, šikana a vyhánění. Srbská novinářka popsala realitu Kosova
Foto: Radim Panenka
Popisek: Představení vydavatelského domu Jedinstvo na srbské ambasádě v Praze

Srbští novináři a umělci z Kosova a Metohije v Praze představili tradiční vydavatelský dům Panorama-Jedinstvo z Prištiny, které bylo založeno v půlce 40. let minulého století. 

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29578 lidí

Ředitelka vydavatelství a novinářka Rada Komazec hovořila především o strádání srbského národa na území Kosova a teroru, kterému tamní srbští obyvatelé čelí ze strany albánské moci. Umělci a herci mluvili o tradici, poezii a historické dramatické tvorbě. 

Srbská ambasáda Praze pod vedením velvyslance Berislava Vekiće zorganizovala slavnostní představení, na kterém se nejen mluvilo o nedávné historii a současnosti těžkého života kosovských Srbů, ale zazněly též známé písně oslavující srbské hrdinství v dřívějších i současných dějinných událostech. 

Písně, jejichž texty důvěrně zná každý srbský občan, na vysoké úrovni přednesla mladá zpěvačka Vera Stolić. Poezii oslavující srbskou historii a osobnosti potom recitovali herci srbského Národního divadla v Prištině Jasmina Stoiljković a Nebojša Đorđević.

Hlavní slovo měla ředitelka vydavatelství Jedinstvo Rada Komazec, z jejichž úst zaznělo i shrnutí nedávných událostí na území Kosova a Metohije. Zdůraznila, že český národ vždycky stál za Srby a jejich Kosovem a Metohijí. „Je mou povinností zprostředkovat vám zprávy o tom, co se v současnosti děje. Vůči našemu národu na Kosovu a Metohiji je prováděn nevídaný teror, který zvláště eskaloval v posledních třech měsících. Projevuje se bezdůvodným zatýkáním, šikanou, zákazem dovozu zboží z centrálního Srbska a dokonce ani učebnice pro srbské žáky nemohou být dodávány. Svobodomyslný srbský národ, který ochránil Evropu před pronikáním Osmanů a po staletí bojuje za evropské civilizační hodnoty čelí anticivilizačním prostředkům. Stejně jako Sinan Paša spálil ostatky svatého Sávy, jeho dnešní následovníci (kosovští Albánci, pozn.red.) chtějí zašlapat veškeré kořeny naší víry na Kosovu a Metohiji,“ řekla Komazec.

Rada Komazec a srbský velvyslanec v Praze Berislav Vekić

„Uzurpátorská a okupační kamarila nám chce ukrást naši svatou zemi, naše středověké kláštery a svatyně, které nejsou pouze srbské a pravoslavné, ale křesťanské a evropské. Naše vydavatelství, které vedu, už 80 let pěstuje a ochraňuje srbskou kulturu, srbský jazyk a srbskou identitu a neustále informuje o všem, co se našemu národu na Kosovu a Metohiji děje. Tvořit dnes literaturu na Kosovu a Metohiji není pouze tvorbou krásných uměleckých tvarů a slov, ale skutečná národní zodpovědnost, která toho sebou nese opravdu hodně. Dokud se na Kosovu a Metohiji píší a čtou knihy v naší srbské cyrilici, náš národ má budoucnost,“ uvedla novinářka na prezentaci svého vydavatelského domu na srbské ambasádě v Praze.

Vzpomněla na dosud nevyjasněný případ únosu novináře. „Byla zde řeč o vývoji našeho vydavatelství a já dodám, co všechno se děje od roku 1999, kdy byl z území Kosova a Metohije náš národ vyhnán v největším počtu a kdy byly vyhnány i naše instituce. Vydavatelství Jedinstvo byla jediná srbská instituce, která zůstala v Prištině. Naši novináři nebyly pouze profesionálními žurnalisty, ale také humanitární pracovníci, kteří díky propustkám KFORu mohli jakžtakž dodávat jídlo a léky a zkrátka všechno, co naši lidé tehdy nutně potřebovali, protože srbský život tehdy na Kosovu a Metohiji neznamenal vůbec nic. Naši stateční novináři to ve všech částech Kosova a Metohije dělají i nyní. Vždy jsou na straně našich lidí prakticky zbavených lidských práv, kteří si pouze přejí zůstat žít ve svých domovech,“ popsala.

„Na podzim roku 1999 sdělilo velení KFOR našim novinářům, že pokud opustí Prištinu, nemohou jim garantovat bezpečnost. Představte si to! Silné NATO nemohlo garantovat bezpečnost skupině novinářů. V těchto dnech byl ze strany teroristů UČK unesen novinář Jedinstva Ljubomir Knežević a bohužel od dnešního dne nevíme o jeho osudu vůbec nic. Poté jsme našli útočiště na severu provincie, kde stále zůstáváme. Stejně jako všichni Srbové na Kosovu a Metohiji jdeme, padáme, ale vždy vstaneme a jdeme dál. Máte-li v srdci kosovský slib (Kosovski zavet, základ srbské národní identity, pozn.red.) a v oku Bogorodicu Ljlevišku, Gračanici a Visoke Dečani (posvátné srbské středověké kláštery, pod ochranou UNESCO, pozn.red.), pak jste na cestě spravedlivých a musíte uspět. Takové je i naše vydavatelství, za kterým stojí dlouhá tradice a profesionální práce. Navzdory technologickému pokroku zůstane kniha nedoceněným bohatstvím a národním pokladem a konceptem našeho vydavatelství je publikování autorů z území Kosova a Metohije. Kosovo a Metohija je naše tradice, naše víra, naše historie a naše identita,“ dodala Rada Komazec, ředitelka srbského vydavatelství Jedinstvo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …