Vojtěch se přidal k těm, kteří odmítají spolupráci s Okamurou: V takové vládě bych pravděpodobně nebyl

30.05.2018 17:58

Ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu vystoupil ministr zdravotnictví v demisi za hnutí ANO Adam Vojtěch. Posluchačům popsal, jak to bude dál s ukrajinskými lékaři v českých nemocnicích, bez nichž se podle politických představitelů krajů mnohdy neobejdeme, a proč je tak tvrdým zastáncem co nejpřísnějšího zákazu kouření.

Vojtěch se přidal k těm, kteří odmítají spolupráci s Okamurou: V takové vládě bych pravděpodobně nebyl
Foto: archiv A. Vojtěch
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ukrajinští lékaři mohou být v klidu. V platnosti zůstává výjimka, která jim otevírá dveře do českých nemocnic. Lékařské odbory zuří. Tvrdí, že u některých ukrajinských lékařů není jisté, zda mají příslušnou kvalifikaci a zda se domluví s českými pacienty česky. Odbory žádaly zarazit práci ukrajinským lékařům, pokud neprokážou své dovednosti. Odbory dokonce tvrdí, že tu jsou ukrajinští lékaři nelegálně.

Proti tomu se okamžitě postavili politici z krajů, kteří varují, že bez ukrajinských lékařů nebude zdravotnictví fungovat, jak by bylo třeba.

Podle ministra je to tak, že ukrajinští lékaři, kteří ještě nesložili v Česku aprobační zkoušku, jsou pod dohledem českých lékařů. Ministr také prozradil, že program už běží dva roky, takže příliš nechápe, proč se odbor bouří zrovna teď. Lékaři sem přicházejí v rámci projektu vysokoškolsky vzdělaných pracovníků. „Je to tady dva roky a ještě nikdo nikdy neřekl, že to je nelegální,“ zdůraznil host.

Dnes prý máme v Česku 144 ukrajinských lékařů z programu, který odbory tak důrazně kritizují. V Česku přitom působí celkem 43 tisíc lékařů. 

České zdravotnictví se potýká s nedostatkem lékařů a sester a vláda hledá cestu, jak nalákat do oboru nové zájemce. Vojtěch považuje za zásadní pozitivní motivaci mladých lékařů, kteří se v klíčové době rozhodnou zůstat v Česku a neodejdou do Německa a do dalších zemí. Motivovat by je mohla i novela zákona o postgraduálním vzdělávání lékařů, které je v Česku poměrně složité. „Tyto programy jsou sestavovány ve spolupráci s lékaři, takže pokud si na ně lékaři stěžují, je třeba říci, že se lékaři na tvorbě programů podílejí,“ oznámil Vojtěch v rozhlase.

Ve druhé části rozhovoru Vojtěch prozradil, že v poslaneckém klubu hnutí ANO probíhala debata před hlasováním o novele zákona o zmírnění zákazu kouření. Vojtěch své kolegy přesvědčoval, že současná tvrdost zákona je správná. „Pan předseda podpořil mě jako ministra zdtavotnictví v tom, že bychom měli zamítnout ten zákon v prvním čtení,“ prozradil Vojtěch na Babiše. Nakonec bylo v demokratickém hlasování přijato usnesení, že klub hnutí ANO bude v této věci hlasovat jednotně a změkčující novelu zamítne.

Než se rozloučil s diváky, prozradil, že by rád pokračoval jako ministr zdravotnictví i v další vládě. „Spousta věcí se zahájila a spousta projektů běží,“ naznačil Vojtěch s tím, že by nerad odcházel od rozdělané práce. A to i v situaci, kdy ho u té práce udrží faktická podpora komunistů vládě. „Taková je politická realita,“ poznamenal k tomu pouze ministr.

Jednou větou se vyjádřil i k tomu, jak by se díval na to, kdyby se kabinet Andreje Babiše neopíral o ČSSD, ale o hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. „Pokud by byla tato jediná možná varianta, tak bych pravděpodobně nebyl v takové vládě,“ zaznělo z úst ministra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …