Volí i v Rathově Hostivici, kauza prý lidi neovlivní

12.10.2012 17:01

Rozhodnutí občanů Hostivice u Prahy přijít k volbám do krajského zastupitelstva neovlivnila korupční kauza hejtmana Davida Ratha. Vazebně stíhaný politik má v obci trvalé bydliště. Do volebních místností hned od jejich otevření přicházeli lidé všeho věku. Účast si na začátku voleb předsedové pěti volebních okrsků nedovolí odhadovat.

Volí i v Rathově Hostivici, kauza prý lidi neovlivní
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Zasedání zastupitelstva v Hostivici

Zejména starší lidé zavítali hned po otevření volebních místností do základní školy v Hostivici. Podle bydliště hledali příslušný volební okrsek a nejasnosti, do kterých dveří vstoupit, pomáhali řešit členové komisí. Konkrétní krajské zastupitele nebo jen politickou stranu vybírali na 21 volebních lístkách.

Události kolem korupční kauzy Davida Ratha podle většiny odpovědí dotázaných voličů neovlivní volební výsledek ani volební účast Hostivických. "Všichni účastníci dostali oznámení, že jsou volby, okrsky jsou tu rozdělené, takže se očekává účast všech," řekl v pátek předseda volební komise 4. volebního okrsku Jiří Hák.

„Volím pravidelně, je to naše povinnost. Mám za to, že Rath udělal pro Hostivice hodně, co měl okolo, to nevím. Na každé schůzi byl, nikde nescházel a že by něco ovlivňoval, to se nedá říct,“ řekl sedmaosmdesátiletý senior, který na listině zakroužkoval vybrané kandidáty. Pravidelnou účast u voleb potvrdila také asi třicetiletá matka se synem v náručí. Na kandidátních listinách jsou podle ní lidé, kterým stojí za to dát hlas.

„Někdo je proti němu (Rathovi), někdo je naštvaný na tu situaci, že zas je jakoby s ním,“ uvedla třiapadesátiletá žena při odchodu ze školy. Své kandidáty nezakroužkovala, protože je nezná. Pouze stranu, nikoli konkrétní osoby, volil i pětatřicetiletý muž. Svůj hlas dal pravici.

Poprvé u voleb byl devatenáctiletý Jakub Neužil. „Můžu zvolit lidi, co to tu budou řídit,“ řekl. Rathova kauza by mohla účast u volebních uren v jeho domovské obci ovlivnit, protože ti, co Ratha volit nyní nemohou, tak nepřijdou, uvedl mladík.

Hostivice leží v těsném sousedství západního okraje Prahy. Na začátku roku v ní žilo 7506 obyvatel, i s přilehlými obcemi má aglomerace asi 9300 obyvatel. V posledních letech zde jejich počet výrazně stoupl díky mohutné výstavbě obytných čtvrtí. Rathova domovská obec získala na dotacích za necelé čtyři roky jeho působení ve funkci hejtmana zhruba 75 milionů korun. Obec z toho zaplatila rekonstrukci mateřské a základní školy, budovy městského úřadu, kanalizaci nebo obnovu zeleně. Kvůli podpoře obce býval Rath terčem kritiky opozičních zastupitelů. Gymnázium v Hostivici podle nich vzniklo jen kvůli tomu, že to je hejtmanovo bydliště.

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září stíhání rozšířili kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…