Vondra chce nechat české vojáky v Afghánistánu ještě dva roky

24.01.2012 10:44

Ministr obrany Alexandr Vondra chce, aby čeští vojáci zůstali v Afghánistánu až do konce roku 2014. Původně měli zůstat jen do konce letošního roku.

Vondra chce nechat české vojáky v Afghánistánu ještě dva roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Ministr neupřesnil, jak silné by v následujících dvou letech podle něj mělo být české zastoupení v Afghánistánu. "O počtech se ještě budeme bavit. Ten vrchol byl v loňském roce, už letos je to méně než loni. Počty ale ještě říkat nechci, předpokládám, že se tam ještě mohou vrátit naše vrtulníky a zas letos skončí speciální síly. Myslím si, že ještě se určitě budeme soustřeďovat na výcvik, to je to nejdůležitější, protože to je předpoklad, aby si Afghánistán byl schopen zajišťovat bezpečnost sám," uvedl pro Český rozhlas ve Washingtonu, kde se má setkat se svým americkým protějškem Leonem Panettou.

Afghánistán bude jedním z témat, o kterých bude Vondra s Panettou mluvit. Američané, kteří v asijské zemi vedou spojenecké síly, se odtud chtějí stáhnout do konce roku 2014, pokud to tamní podmínky dovolí. Dohled nad bezpečností v zemi hodlají postupně předávat místním silám.

Společně dovnitř, společně ven

O začátku českého stahování v Afghánistánu loni mluvil i Vondra. V zemi tehdy působilo přes 700 vojáků, v současnosti jich je o 100 méně. "Jsme v Americe a vždycky říkám together in, together out, tedy společně dovnitř, společně zpátky. Jde o to udělat všechno proto, aby po roce 2014 byl Afghánistán schopen vládnout a zajišťovat bezpečnost svými silami. Proto děláme maximum, že koncentrujeme ty aktivity třeba právě na výcvik bezpečnostních sil," podotkl ministr.

Vondra také chce se svým americkým protějškem dojednat dohodu o "vzájemném získávání obranných zakázek" která by českým firmám usnadnila získávání obranných a bezpečnostních kontraktů v USA. "Smlouva české firmy postaví na stejnou úroveň jako jiné západoevropské kontraktory a mohou se tu účastnit tendru pro armádu," řekl Vondra. Dodal, že z americké strany otevřela cestu k dohodě skutečnost, že loni v Česku prosadil nákupy vojenské techniky bez prostředníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…