Vondra je v Afghánistánu. A s ním Gandalovič

04.09.2011 12:12

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) v sobotu večer odcestoval na návštěvu českých vojenských jednotek, které působí v Afghánistánu. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle mluvčího jde o pravidelnou návštěvu, která se uskutečňuje v půlročních intervalech. Do Afghánistánu s Vondrou odcestoval také náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, server Novinky.cz napsal, že je s nimi i český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Vondra je v Afghánistánu. A s ním Gandalovič
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Alexandr Vondra

Bližší informace o návštěvě, ani o programu Pejšek z bezpečnostních důvodů nesdělil. Uvedl jen, že Vondrův pobyt v Afghánistánu potrvá několik dní. "Jde o pravidelnou návštěvu s cílem zjistit, jaká je na místě situace a podpořit vojáky při jejich náročné misi," uvedl Pejšek. Dodal, že jedním z důvodů cesty jsou incidenty namířené proti českým vojákům, jejichž počet v poslední době vzrostl. 

Jen za červenec byli napadeni a postřeleni dva čeští vojáci v provinciích Lógar a Vardak, jeden z nich utrpěl těžké zranění. V červnu nastražená výbušnina způsobila úraz dvěma příslušníkům české armády v obrněném terénním vozidle. V květnu skončil podobný incident tragicky, jeden český voják při něm zahynul, další dva utrpěli zranění. Dosud přišli v Afghánistánu o život čtyři čeští bojovníci. 

V Afghánistánu zemřel další český voják

Počet vojáků bude klesat

Letos je v Afghánistánu přibližně 720 českých vojáků, postupně jich však bude ubývat. Vondra už dříve oznámil, že ke konci roku se bude stahovat vrtulníková jednotka. Příští rok bude v Afghánistánu působit nejméně o sto českých vojáků méně než letos, od druhé poloviny roku jejich počet klesne asi na 520. Mandát schválený parlamentem dává armádě možnost vyslat do Afghánistánu v roce 2012 až 640 vojáků. 

Velení spojeneckých vojsk v Afghánistánu počítá s tím, že v roce 2014 předá vládu nad zemí tamním autoritám a také ozbrojeným složkám. 

Největší kontingent má česká armáda v provincii Lógar, kde působí provinční rekonstrukční tým. Podle Vondry se bude tato jednotka z Afghánistánu stahovat později. Češi podle něho musí v Lógaru dokončit projekty vedoucí ke zlepšení tamní ekonomiky, aby se provincie mohla "postavit na nohy". Podle mluvčího českého ministerstva zahraničí Víta Koláře počítají diplomaté s tím, že český PRT bude v provincii Lógar působit až do konce roku 2014.

Do Afghánistánu pojedou další vojáci, rozhodl Vondra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…