Vondrova pravá ruka strávila noc na policii. Vyslýchali jí kvůli organizovanému zločinu

05.03.2015 10:25

Ještě nedávno nejvýše postavený Čech v NATO Jan Vylita, který přišel o místo v této organizaci z důvodu odebrání bezpečnostní prověrky, má nyní problémy s policií, jelikož je podezříván z nelegálního obchodu s vyřazenými součástkami v hodnotě několika desítek korun. Jan Vylita strávil noc na středu a posléze celou středu odpovídáním na otázky policejních vyšetřovatelů pro boj s organizovaným zločinem, píše se v Hospodářských novinách.

Vondrova pravá ruka strávila noc na policii. Vyslýchali jí kvůli organizovanému zločinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozy policie ČR

Jedná se tedy již o druhou veřejnou negativní událost pro Vylitu, který po odebrání bezpečnostní prověrky v NATO, a tím tedy i opuštění této organizace, se musí nyní podrobit i výslechu české policie z důvodu podezření z obchodů s vyřazenými součástkami. Jeho právník Petr Kočí se však domnívá, že vše teprve začíná. „Teď to teprve začíná. Předpokládám ale, že pana Vylitu ještě dnes obviní,“ prohlásil.

Jan Vylita se na Ministerstvo obrany dostal během působení tehdejšího ministra Alexandra Vondry po roce 2010. Tehdy bylo ministerstvo plné problémů ohledně nákupu předražených letadel Casa, konkrétně je Česká republika nakoupila nejdráže v celé Evropě. Dále se jednalo o nákup obrněných vozidel Pandur, který měl na starosti Marek Dalík, jakožto důvěrník Mirka Topolánka. Nyní je Dalík byl souzený za to, že si prý řekl na jedné ze schůzek ohledně nákupu vozidel o 18 milionů korun. Vzhledem k problémům na ministerstvu byl Vondra nucen sestavit nový tým a na základě toho byl přizván i právě Vylita, který se rázem stal generálním sekretářem.

Když Ministerstvo obrany rušilo obrovský projekt bývalého ministra Bartáka na rekonstrukci vojenské nemocnice na Střešovicích, firmě, která měla tento projekt provést, bylo vyplaceno odškodné ve výši 130 milionů korun, a to i přestože Nejvyšší kontrolní úřad řekl, že to není potřeba. Tehdy Jan Vylita však platbu hájil slovy: „Stát přece najednou nemůže říct: Já jsem si to rozmyslel.“ To byla první nejistota, kterou vzbudil Jan Vylita v tom, čí zájmy hájí.

Další z podivných situací byla ta, když Ministerstvo obrany prodalo vojenské opravny ve Šternberku za pouhých 152 milionů korun, vzhledem k tomu, že se jejich cena později na základě kontrol ukázala být mnohem vyšší, přesněji 274 milionů. Vylita opět hájil tento čin s tím, že cena se prostě vyvinula na základě soutěže. Firma, která tuto soutěž vyhrála, byla firma Excalibur Army obchodníka Jaroslava Strnada, kterého taktéž v úterý navštívila policie.

Je možné, že Jan Vylita po odebrání bezpečnostní prověrky a odvolání z NATO již mohl něco tušit. Vzhledem k jeho výhře v konkurzu na jednoho ze šesti auditorů celého hospodaření NATO, kdy i sám prohlásil: „Je pravda, že pro tu práci mám ideální životopis. Je to zvláštní kombinace – patnáct let v soukromé společnosti jako auditor a pak na obraně jako vysoký funkcionář. Takových lidí po světě moc neběhá.“ V momentě, kdy byl nucen zažádat si o rozšíření bezpečnostní prověrky, mu nebylo vyhověno a místo toho mu byla odebrána jeho stará bezpečnostní prověrka. Je možné, že v NATO se takto zachovali po informování ze strany vojenské tajné služby, aby mohl být nyní Vylita vyšetřován, píše se v Hospodářských novinách.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…