Vracej, víc! EU zaklekla na Babiše. Mastný balík

01.06.2020 17:41

Brusel chce vrátit všech 280 milionů korun dotací pro Agrofert. Alespoň to vyplývá ze 70stránkového auditu Evropské komise, který má k dispozici redakce Seznam Zpráv. Tato částka je kvůli střetu zájmů, ale auditoři požadují celkově až 450 milionů korun vyplacených Agrofertu – našli totiž i další chyby.

Vracej, víc! EU zaklekla na Babiše. Mastný balík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Podle auditní zprávy, kterou přinesl server Seznam Zprávy, je premiér Andrej Babiš (ANO) podle auditorů Evropské komise přes dva roky ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky z holdingu Agrofert. Zároveň se ve zprávě také píše o tom, že v Česku selhala kontrola, jež by zabránila tomu, aby holding dál dostával dotace. 

Anketa

Budou Spojené státy v roce 2030 stále největší světovou mocností?

9%
91%
hlasovalo: 5488 lidí

V dokumentu se mimo jiné píše to, že Babiš má přímý ekonomický zájem na úspěchu skupiny Agrofert. „Pan Babiš se zpronevěřil nezávislému a objektivnímu výkonu svých funkcí (premiér, ministr financí, předseda Rady pro evropské strukturální a investiční fondy a vicepremiér pro ekonomiku) vzhledem k tomu, že se podílel na rozhodnutích, která se týkala skupiny Agrofert,“ píše se mimo jiné v auditní zprávě. A zmiňuje se i to, že český předseda vlády měl spolurozhodovat o tom, kolik z unijních dotací půjde do jakých oblastí a na jaké priority. 

Je tak možné, že skutečně dojde k navracení evropských dotací, které byly určené podnikům z Babišových svěřenských fondů. Šlo by o více než 280 milionů korun – a to kvůli prohřešku kvůli střetu zájmů.

Další chyby, které auditoři nalezli, by však mohly Česko stát i víc. Celkem totiž auditoři chtějí vrátit 450 milionů korun vyplacených Agrofertu. Apelují i na to, aby Agrofert vrátil i peníze vyplacené z českého státního rozpočtu, což by mohlo jít o další stovky milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…