Všesokolský slet: Centrem Prahy prošlo až 15 tisíc lidí

01.07.2012 17:51

Průvod více než deseti tisíc lidí prošel historickým centrem Prahy. Členové Sokola se sešli na Václavském náměstí a poté pokračovali na Staroměstské náměstí, kde trasa končí. Dle odhadů organizátorů se účastnilo skoro 15 tisíc lidí.

Všesokolský slet: Centrem Prahy prošlo až 15 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sokolíci procvičují tělo

V sokolském průvodu byly k vidění lidové stejnokroje, historické prapory. U Rudolfina se účastníci pochodu pozdravili s kardinálem Dominikem Dukou a také s představiteli sokolské obce.

Všesokolského sletu se zúčastnilo všech 42 českých i moravských žup. Zastupci přijeli i ze zahraničí, celkem z 15 zemí například Rakousko, USA, Austrálie, nebo Dánsko.

„Moc se nám to líbilo. Chtěly jsme ukázat, že Sokol není vykopávka, ale moderní věc,“ vyjádřili se mladé účastnice průvodu pro ČTK.

Slavnosti konané ku příležitosti 150 let od založení spolku Sokola budou pokračovat dále. Duka sloužil od 15:00 hod. Mši v katedrále sv. Víta. Dále se budou konat vystoupené v Tyršově domě na Újezdě, kde se nachází sídlo Sokola. Večer pak oslavy vrcholí lampiónovým průvodem na Petřín, nebo třeba divadelním představením Prodané nevěsty v divale ABC.

Sokol má tisíce příznivců

Přípravy na tento slet, který se koná jednou za šest let, začaly již n konci roku 2010. „My, kteří jsme autoři skladby pro slet, jsme se připravovali zhruba tři roky,“ řekla ČTK vedoucí Severočeské župy Dagmar Toncarová. Cvičenci se zdrží v Praze až do 7. července, ky slet končí.

Ve vršovickém Edenu vystoupí 5. a 6. července tisíce cvičenců na skupinové skladby. Záštitu nad akcí má prezident Václav Klaus a ministerstvo školství.

Sokol znikl v roce 1862 a založil ho Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Jeho členská základna sčítá asi 180 tisíc členů. Více než polovina členů je madších 16 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…