Všichni se necháme očkovat! Zpěvák Ruppert má výzvu pro národ. Jinak...

13.12.2020 6:09

Zpěvák Matěj Ruppert to vzal od podlahy. Napřed konstatoval, že lidé již nedrží při sobě stejně pevně jako na jaře. A pak pronesl důrazný apel k národu: „A zrovna teď bych chtěl apelovat na ty moje sousedy a spoluobčany, na národ, abysme se všichni nechali očkovat,“ pravil. Vytáhl příklad britské královny Alžběty II. A důrazně se zastal Miroslava Kalouska (TOP 09), jenž podle něj ukázal, že se umí chovat i jako státník, na rozdíl od Andreje Babiše (ANO).

Všichni se necháme očkovat! Zpěvák Ruppert má výzvu pro národ. Jinak...
Foto: Repro ČRo
Popisek: Matěj Ruppert na videu Českého rozhlasu

Na jaře prý všechno hodnotil podstatně pozitivněji než dnes. „Mně se strašně líbilo, že jsme se postarali o sebe navzájem. Ale nejenom v rámci rodiny, ale celýho toho národa. V tom nejhezčím slova smyslu. To slovo národ, jak bývá často pejorativní, tak to bylo najednou hezký,“ poznamenal Ruppert, že lidé se semkli podobně jako při sovětské invazi do naší země v srpnu 1968.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí

Ale teď už podobné sepětí společnosti nevidí. „Myslím si, že je to tou deziluzí, kterou prožíváme. Spousta lidí už se dostala na hranu,“ zdůraznil Ruppert v rozhovoru s Barborou Tachecí na vlnách Českého rozhlasu. A že světlo na konci tunelu nevidí ani herci, ani restauratéři. Kvůli restauratérům na něj občas padají chmury, i když byl vždy životním optimistou.

Optimistu však v sobě nakonec přece jen nezapřel a věnoval pár slov vakcíně proti nemoci covid-19.

„I když já si myslím, že v určitém ohledu se začíná objevovat světélko na konci tunelu – a to je ta vakcína. Já doufám, že se podaří sehnat těch vakcín co nejvíc. A zrovna teď bych chtěl apelovat na ty moje sousedy a spoluobčany, na národ, abysme se všichni nechali očkovat. Já pevně věřím, že ta vakcína podlehla takovému testování, že bude bezpečná. A až na mě přijde řada, tak se určitě nechám očkovat, podobně jako britská královna,“ sdělil Ruppert.

Je přesvědčen, že smyslem lékařství je pomáhat lidem a v tomto smyslu věří lékařům, že opravdu budou chtít lidem pomoct. A stejně tak věří vědcům, že dělají, co mohou, aby vakcína proti covidu byla bezpečná.

Zpěvák zabrousil i do politiky. Konstatoval, že by se politice měli věnovat ti nejlepší z nás, ve smyslu nejmoudřejší a nejmravnější. Měli by to být lidé, kteří mluví pravdu, ale také dokážou hájit svoje názory, byť jsou třeba nepopulární.

Tyto kvality viděl např. ve Václavu Havlovi a pak občas také v Miroslavu Kalouskovi.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34306 lidí
„Možná se budete smát, ale v určitých okamžicích jeho politický kariéry i Miroslav Kalousek. Když byl ještě v KDU-ČSL, tak já jsem s ním hluboce nesouhlasil, ale oceňuju na něm jednu věc. Když byl Miroslav Kalousek ministrem financí, tak lidem řekl, že ví, že udělá tak nepopulární kroky, že ho budou stát politickou kariéru, ale přesto je musel udělat, protože věřil, že jsou nejlepší pro naši zemi. Udělal je, v podstatě mu to zničilo politickou kariéru, ale mně se tohle na jakémkoli politikovi z jakékoli strany strašně líbí, protože nás by neměli vést politici, ale státníci – a tohle bylo státnický,“ konstatoval Ruppert.

Ve vládě Andreje Babiše žádné státníky nevidí. „Zatím se mi to jeví tak, že naše vláda není expertem vůbec na nic. Tam nejsou už vůbec žádný státníci, ani politici. Ještě před pár lety to byli aspoň politici,“ kroutí hlavou Ruppert nad premiérem Andrejem Babišem a vládou.

Jedním dechem však dodal, že v létě volala po rozvolnění opatření většina společnosti, Babiš toto přání vyslyšel, ale v září už bylo nakažených tolik, že měla vláda zatáhnout za záchrannou brzdu. A neudělala to. „A tady už nemám slov, protože on to neudělal, protože věděl, že by se to dotklo jeho voličů. Kdyby se to dotklo jen jeho nevoličů, tak je mu to jedno. V tom je ta jeho nestátnickost,“ nešetřil kritikou na Babišovu adresu Ruppert. Ani na jaře vláda neměla situaci pod kontrolou, lidé si pomohli sami, když si sami šili roušky a seděli doma.

Babišovu kabinetu také vyčetl, že už na jaře bylo špatně, když vláda uzavřela hranice směrem ven z republiky, dle něho to bylo nesmyslné opatření. Vytvořil se tím příklad pro budoucnost, který už jednou Češi přijali a hrozí, že se toho někdo v budoucnu může chopit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…