Východočeský kandidát ČSSD: Do voleb jdeme jako silná a jednotná strana

07.10.2013 9:55

Dlouhou dobu se spekulovalo, zda starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD) bude jedničkou sociální demokracie v Královéhradeckém kraji. S jakými cíli kandiduje a jak se staví ke kritice nejednotnosti strany? Proč by podle něj měli voliči dát přednost sociální demokracii? Jak sám uvádí, práce se nebojí a je rozhodnut v případě úspěchu pokračovat v práci starosty. Co ale doposud považuje za své největší úspěchy a jaké změny naopak Náchod v nejbližší době čekají? Rozpovídal se také o budoucnosti areálu bývalé Tepny a řeč byla i o nedávno vyneseném rozsudku nad jeho předchůdcem.

Východočeský kandidát ČSSD: Do voleb jdeme jako silná a jednotná strana
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Byť se spekulovalo i o tom, že byste mohl být lídrem ČSSD v Královehradeckém kraji, nakonec jste „až“ na 4. místě a první je bývalá poslankyně Orgoníková. Byl nějaký zásadní rozdíl ve vašich vizích a jak vlastně probíhá proces hlasování krajského výboru? Ptám se i proto, že v některých krajích byly kandidátky sociální demokracie členy ČSSD napadeny u soudu.

My v Královéhradeckém kraji jdeme do voleb jako tým. Hana Orgoníková je zkušená politička, která se ve vysoké politice pohybuje mnoho let, proto bych její zvolení do čela kandidátky určitě nepovažoval za nějaký překvapivý či nečekaný krok.

Musím se přiznat, že přesně nevím, jak probíhalo hlasování v jiných krajích, kde kandidátky byly napadeny u soudu, a proč tam došlo k zásadním neshodám, to se musíme ptát těch, kteří toho byli přímo účastni. V našem kraji hlasování probíhalo zcela standardně a při sestavování kandidátní listiny bylo respektováno pořadí jmen dodaných z jednotlivých okresů. 

Byť je sociální demokracie favoritem voleb, v posledních průzkumech zaznamenala pokles. Již delší dobu se také hovoří o štěpení strany. Nedomníváte se, že je v tomto směru třeba uvnitř ČSSD něco změnit? A s jakým cílem kandidujete Vy osobně?

Myslím, že volby v minulých letech ukázaly, že se na předvolební průzkumy nelze úplně tak spoléhat, realita se od odhadů může poměrně lišit. Určitě si ale nemyslím, že případný pokles preferencí, který naznačujete, by měl být způsoben vnitřním štěpením strany. My kandidujeme jako tým sociální demokracie, jako silná a jednotná strana, která má jasného předsedu a volebního lídra. Všichni sdílíme stejné cíle, a to ve volbách zvítězit, vrátit české politické scéně ztracenou důvěru lidí, kterou zapříčinila nekompetentnost a skandály pravicových vlád v posledních sedmi letech, a chceme začít naplňovat náš program, jehož cílem je zajistit kvalitní fungování našeho státu. Můj osobní cíl se nijak neliší od toho společného, kterým je pracovat na lepší budoucnosti naší země. 

Jak velkým soupeřem je podle Vás pro sociální demokracii SPOZ? Jedním z lídrů SPOZ je dokonce prezidentský kancléř. Navíc na billboardu SPOZ můžeme na známce vidět Miloše Zemana, který se ptá „Dám hlas Zemanovcům. A vy?“ A to i přesto, že několikrát prohlásil, že se aktivně nezapojí do předvolební kampaně v dresu strany, která nese jeho jméno. Jak na takovou kampaň nahlížíte Vy osobně?

Samozřejmě každá strana, která jde do voleb, je naším soupeřem. Ale já doufám, že voliči po zkušenostech z voleb minulých a stranou Věci veřejných poznali, že relativně nové a neprověřené strany nejsou tou nejlepší volbou a dají přednost sociální demokracii, prověřené straně s více než stoletou tradicí, která se opírá o kvalitní politický program a v posledních letech jasně v krajích ukázala, že vládnout a hospodařit umí.

Asi nejsem v pozici, abych mohl komentovat předvolební billboardy jiných stran. Každý volí svoji cestu, jak přilákat voliče.

V případě, že byste v předčasných volbách uspěl, platí výzva ÚVV ČSS, která doporučuje, aby poslanec PS PČR zvolený za ČSSD nekumuloval tuto veřejnou funkci s funkcí hejtmana, náměstka hejtmana, primátora či náměstka primátora, uvolněného člena krajské rady či uvolněného člena rady statutárního města. Jak se k výzvě postavíte Vy osobně? Ponechal byste si i nadále mandát starosty?

Kumulace funkcí v uvedeném kontextu se na mě jako starostu nevztahuje. Jsem rozhodnutý pracovat jako starosta i v případě zvolení poslancem, mám rád svou práci a mám rád své město. Mandát poslance naopak vnímám jako další možnost, jak svému městu prospět. Právě proto chci být u schvalování zákonů, které pak mají přímý vliv na každodenní život nás všech, a svými zkušenostmi chci přispět k tomu, aby sněmovnu neopouštěly „paskvily“. Ztěžují pak život nejen nám starostům, ale především občanům našeho města. Je o mě známo, že s lidmi komunikuji a nechci mít strach se jim podívat do očí. Jako poslanec budu mít možnost se na legislativním procesu podílet, jako starosta jej pak mohu uplatnit v praxi. Jednoduše řečeno – mandát poslance a mandát starosty města považuji za vzájemně důležitou a přínosnou symbiózu. A práce se nebojím!

Radnice nedávno alarmovala vlastníka, aby řešil budoucnost areál bývalé Tepny. Dohodli jste se s majitelem? Údajně by také mělo na místě budovy vzniknout obchodní centrum. Je to pravda? A kdy by se mělo případně začít se stavbou?

Právě v těchto dnech jsem inicioval schůzku s majiteli, a to především proto, že musí dojít k nějakému posunu v řešení, nemohu se jako starosta jen dívat na to, že se naši občané v těchto místech doslova bojí žít. Vlastníkům jsem zdůraznil, že není možné neustále financovat výjezdy městských strážníků a hasičů do areálu Tepny z městské pokladny, protože počínání nepřizpůsobivých občanů je v těchto místech stále intenzivnější. Navíc budovy sousedí s veřejným prostranstvím a jejich rozebírání ohrožuje bezprostřední okolí a bohužel zabezpečovací práce provedené vlastníkem objektu na základě výzvy stavebního úřadu vydrží vždy jen několik hodin.

Klíčovým mezníkem pro demolici je pro investora vydání územního rozhodnutí na novou výstavbu, proto se na jednání seznámili s aktuálními informacemi o průběhu územního řízení. Nyní připravují dodání veškerých chybějících podkladů pro zahájení územního řízení, což přislíbili dodat do konce října. Pak by mohlo být územní řízení zahájeno. Z jednání jsme si také odnesli příslib zlepšení zabezpečení objektu a pravidelných kontrol těchto zabezpečovacích prací bez nutnosti výzvy stavebního úřadu. O definitivním termínu demolice rozhodne vedení společnosti začátkem listopadu.       

Na šest let zakázal Okresní soud v Náchodě vykonávat veřejné funkce bývalému náchodskému starostovi Oldřichu Čtvrtečkovi. Ten se proti rozsudku odvolal. Nepravomocný trest se týká údajně příliš levného prodeje městského pivovaru. Navíc soudce upozornil, že se v případu mohla vyskytnout korupce. Jak se ke kauze stavíte Vy osobně?

Pokud je řeč o korupci, domnívám se, že mně nic takového komentovat nepřísluší a konat by měly orgány činné v trestním řízení. Co se týká dosavadního vývoje, město je, dá se říci, úspěšné, lidsky však celou kauzu považuji za velmi nešťastnou.

Infobox

Jan Birke, ČSSD

Jan Birke

V letech 2004-2005 působil na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR a v letech 2005-2006 jako ředitel kabinetu předsedy Vlády ČR Jiřího Paroubka (září 2005 - září 2006). Pracoval jako šéf kanceláře předsedy ČSSD Jiřího Paroubka - až do konce jeho působení v čele strany. Dlouhodobě se věnuje prohlubování obchodních, hospodářských a kulturních kontaktů s Čínskou lidovou republikou a v současnosti zastává pozici prezidenta Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Od listopadu 2010 je starostou města Náchod. Od roku 2011 předsedou Klubu starostů a primátorů za ČSSD. V říjnu 2012 zvolen do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje.

Zdroj: http://www.janbirke.cz

Soudu se účastnila také náchodská radnice, která žádala náhradu ve výši 35 milionů – tedy částku, která odpovídá rozdílu mezi nejvyšší a vítěznou nabídkou. Soud ji však městu nepřiznal, protože výši případně způsobené škody není možné podle soudu doložit, a odkázal radnici na občanskoprávní spor. Učinili jste tak již, a jaký očekáváte výsledek?

Radnice uplatnění předmětného nároku v občanskoprávním řízení prozatím neučinila, protože rozsudek Okresního soudu v Náchodě není pravomocný. Proti odsuzujícímu rozsudku bylo uplatněno odvolání též v neprospěch obžalovaného a je tedy zapotřebí vyčkat na konečné rozhodnutí. Dle sdělení Okresního soudu v Náchodě byla věc 28. srpna 2013 na základě uplatněných odvolání postoupena Krajskému soudu v Hradci Králové k dalšímu řízení.

Považujete nyní nastavení výběrových řízení ve městě za transparentní, nebo chcete opatření na zadávání veřejných zakázek zpřísnit? A jaké změny zaznamenal úřad pod vaším vedením?

Od prvního dne mého působení v úřadu dodržujeme velmi striktně zákon o zadávání veřejných zakázek (který je mimo jiné koncipován velmi nešťastně). Město Náchod v důsledku nastaveného mechanismu úspor (e-aukce, oslovení více dodavatelů, atd.) dosáhlo až 40 % úspor při realizaci investičních akcí. Díky tomu je také městský rozpočet ve velmi dobré kondici, město je bez dluhů a objem investic v letošním roce dosahuje historické výše 160 mil. Kč, které jsou financovány z vlastních zdrojů.

Jediné infocentrum v Náchodě před sezonou skončilo, jelikož jste se nedohodl s jeho provozovatelkou na podmínkách nové smlouvy. Jak se vám tak podařilo zvládnout sezonu, kdy se tak turisté museli jít zeptat případně na úřad?  A do jaké míry je pravdivá informace, že by infocentrum měla radnice do budoucna provozovat sama?

Sezónu jsme díky kolegům zvládli dobře a provoz infocentra máme nyní zajištěn v prostorách městského úřadu (v budově radnice). Radní a následně zastupitelé schválili investici pro umístění nového městského informačního centra do budovy divadla – Beránku, kde bude zajištěn sedmidenní provoz, kvalitní personál a bude velmi dobře umístěno přímo v centru města na Masarykově náměstí. Jeho provozovatelem bude akciová společnost Beránek.

Před měsícem byla zahájena stavba nového autobusového nádraží. Rekonstrukce za zhruba 35 milionů korun by měla být hotová v létě příštího roku. Jak velkou částkou se na projektu podílí město a jaké zásadní změny přinese nový terminál?

Jedná se skutečně o ojedinělou stavbu v Náchodě, jak rozměrem akce, tak složitostí přípravy celé investice a nutností spolupráce jednotlivých investorů. Jedná se prakticky o novou výstavbu autobusového nádraží navazujícího na nádraží vlakové tak, aby pro cestujícího vznikl jeden moderní terminál s maximálním komfortem – suchou nohou z vlaku do autobusu a opačně. Základním motivem celého záměru je vytvořit novodobou vstupní bránu do města, prostředí uživatelsky příjemné, vzdušné, které však ochrání cestující před nepřízní počasí. Prostory pro cestující (odbavovací hala a další) budou společné pro dopravu vlakem i autobusem. Společný bude i informační systém, který bude podávat informace nejen o odjezdech jednotlivých spojů, ale budou zde i informace o případném zpoždění nebo některých změnách.

Z původně rozpočtované částky 65 mil. Kč se v důsledku pečlivě provedeného výběrového řízení na dodavatele stavby podařilo snížit náklady na 35 mil. Kč, které budou financovány převážně z rozpočtu města (cca 10 % z celkové částky tvoří dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a další dotace na park u nádraží z programu MŽP).

Pokud se ohlédnete zpět, co považujete ve funkci starosty za své největší úspěchy? A podařilo se Vám naplnit všechny vaše cíle?

Jako úspěch vnímám opatření v oblasti dopravy – otočení směrů v centru města jako první etapa rozhodně přineslo zlepšení, další etapu v podobě výstavby nového kruhového objezdu na nejnebezpečnějším místě v Náchodě jsme zahájili právě před několika dny. A nebude to etapa poslední - úpravy dalších kruhových objezdů a oprava celého průtahu městem bude následovat v příštím roce. Příslib 300 mil. Kč na zlepšení dopravy městě se, věřím, naplní. Zahájení rekonstrukce nádraží považuji rovněž za velký úspěch, její příprava byla poměrně náročná.  

Neměl bych zapomenout ani na vrácení minerální vody Ida veřejnosti vybudováním nového důstojného prameníku – jeho vysoká návštěvnost mě utvrzuje každý den o tom, že to byl krok správným směrem.

Efektivní výsledky přináší také zavedení systému „dvakrát a dost“ a rozsáhlé úspory v chodu úřadu, které postupně vedou ke stabilizaci městského rozpočtu, zaplacení dluhů a díky tomu máme finanční prostředky na další plány.

V neposlední řadě začínám vnímat, že se občanům Náchoda vrátila hrdost na město, ve kterém žijí, a věřím, že i důvěra v to, co jako představitelé radnice plánujeme a děláme.

A cíle? Ty si neustále kladu nové, protože každý den se setkávám s mnoha lidmi a naslouchám jejich potřebám. Těch nápadů je pořád mnoho…

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…