Výdaje Česka na obranu neklesnou, slíbil Nečas Rasmussenovi

12.11.2012 22:28

Český premiér Petr Nečas (ODS) dnes po rozhovoru s generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem zdůraznil, že výdaje na obranu v českých rozpočtech nebudou v příštích letech klesat. Obranné výdaje pro příští rok, ale také ve výhledech na další dva rozpočtové roky, zůstanou ve stejné výši nad jedním procentem hrubého domácího produktu.

Výdaje Česka na obranu neklesnou, slíbil Nečas Rasmussenovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„My jsme v rámci fiskální konsolidace nuceni dělat velmi úsporné rozpočty," připomněl předseda vlády. Ohledně obranných výdajů se prý však podařilo dosáhnout shody napříč celou koaliční vládou. Česko tak bude moci plnit všechny závazky, které jako člen NATO má, ujistil Nečas na tiskové konferenci po svém pracovním obědě s šéfem této organizace. „V žádném případě nechceme být aliančními černými pasažéry, chceme být aktivními přispěvateli," poznamenal český premiér.

„V těchto složitých ekonomických časech musíme vytěžit co nejvíce z každého eura a každé koruny, které utratíme. Všichni čelíme těžkým rozhodnutím. Ale když je složitá ekonomická situace, bezpečnostní výzvy se nezmenšují," komentoval ekonomické potíže mnoha členských zemí na tiskové konferenci Rasmussen. Úkolem lídrů je podle něj umět vyvážit ekonomické a bezpečnostní zájmy. Rozhodnutí české vlády ocenil.

Rasmussen je v Praze na závěr několikadenního Parlamentního shromáždění NATO, aliančního poradního orgánu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…